Прес-центр27 жовтня 2021, 16:10

Обласною владою разом із військовими проаналізовано законопроєкт щодо відшкодування збитків за використання сільгоспділянок в особливий період

Сьогодні відбулася робоча нарада щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з використанням в особливий період земель сільськогосподарського призначення.

Захід проведено заступником голови облдержадміністрації Наталією Романенко.

«Наше завдання  напрацювати ефективну комунікацію та план подальших спільних дій щодо вирішення питань, пов’язаних з використанням в особливий період сільськогосподарських земельних ділянок для потреб національної безпеки та оборони України, - зазначила Наталія Романенко. - Зокрема, необхідно провести моніторинг таких ділянок, сформувати реєстр з метою подальшої їх інвентаризації».

Учасники заходу обговорили проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань відшкодування збитків землевласників та землекористувачів».

Для отримання механізму компенсації від Міністерства оборони України за розташування фортифікаційних інженерних споруд на землях приватної власності необхідні були зміни до законодавства.

Після цього створили відповідну робочу групу при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, де вирішили розробити відповідний законопроєкт.

Зокрема, пропонується відшкодування збитків власникам землі, заподіяних внаслідок тимчасового зайняття земельних ділянок для потреб національної безпеки і оборони. Це очікується після повернення їх власникам у зв’язку з відсутністю потреби в подальшому використанні та за умови попередньої фіксації комісією.

Після прийняття закону робочою групою буде визначено механізм визначення критеріїв оцінки збитків, джерел фінансування та порядку відшкодування зазначених збитків.

В обговореннях взяли участь представники Збройних сил України, керівництво Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, фахівці Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Луганській області.