Прес-центр24 cічня 2019, 16:01

Обласною владою удосконалюються пропозиції щодо підтримки прав переселенців

Сьогодні, 24 січня, відбулася нарада відносно виконання плану заходів з реалізації Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішньо переміщених осіб на період до 2020 року.

Захід проведено заступником голови облдержадміністрації Ольгою Лішик.

Відповідний план затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 року № 944-р.

«При виконанні зазначеної Стратегії ми наполягатимемо на посиленні співпраці громад із внутрішньо переміщеними особами», – зазначила Ольга Лішик.

Вона акцентувала, що одним із пріоритетів у діяльності Президента України є повернення тимчасово окупованих територій.

Втім, наразі головне вчасно виявляти проблематику ВПО і запропоновувати шляхи її вирішення.

Тож, на заході присутніми обговорені шляхи розроблення та затвердження програм підтримки внутрішньо переміщених осіб з урахуванням цього плану заходів і потреб ВПО для забезпечення їх ефективної інтеграції.

Зокрема, щодо забезпечення переселенців правом на житло, їх пенсійного та соціального забезпечення, захисту права власності, конкуренції на ринку праці, права на освіту, на медичне обслуговування.

Важливою є й підтримка приймаючих територіальних громад в процесі інтеграції внутрішньо переміщених осіб.

Також Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації розробляється проект Регіональної цільової програми підтримки та адаптації внутрішньо переміщених на 2019 рік з урахуванням Стратегії.

Програма має бути затверджена колегією облдержадміністрації до кінця березня. До кінця січня розглядатимуться відповідні пропозиції.