Прес-центр10 червня 2021, 09:06

Облдержадміністрація оптимізує програми, які реалізуються за рахунок коштів обласного бюджету

9 червня 2021 року перший заступник голови обласної державної адміністрації Олексій Смирнов провів засідання робочої групи з питань доцільності розроблення регіональних цільових програм та фінансування діючих за рахунок коштів обласного бюджету.

На засіданні були розглянуті підсумки реалізації регіональних цільових програм за 2020 рік та заключні звіти з виконання двох програм сфери житлово-комунального господарства.

Як доповів директор Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Єгор Скіртач, упродовж минулого року на реалізацію 31 регіональної програми залучено 1,2 млрд грн.

Основним джерелом, понад 80 %, фінансування регіональних програм, як і у попередні роки, залишаються кошти обласного бюджету.

Пріоритетними напрямами фінансування програм у минулому році стали сфери дорожнього будівництва, охорони навколишнього природного середовища, охорони здоров’я, освіти та агропромислового розвитку

Разом з тим Єгор Скіртач зауважив, що фактичний обсяг фінансування програм майже у п`ять разів менше передбаченого. Він наголосив, що тенденція невідповідності фактичного обсягу фінансових ресурсів регіональних програм його плановим показникам спостерігається вже тривалий час.

Такий рівень фінансування склався за рахунок програм у сферах: житлово-комунального господарства, енергозбереження та екології, питома вага яких у загальному обсязі планового фінансування складає близько 70 %.

Крім того, в рамках засідання були розглянуті заключні звіти з виконання двох регіональних програм, реалізація яких завершилась у 2020 році.Це такі програми, як: Поводження з твердими побутовими відходами у Луганській області; Модернізації систем теплопостачання Луганської області на 2017-2020 роки. З інформацією виступив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай.

В ході обговорення звітів було наголошено, що обласна Програма охорони навколишнього природного середовища охоплює більшість заходів зазначених програм, тому їх продовження визнане не доцільним на даному етапі.

«Регіональні програми мають бути дієвим інструментом у вирішенні проблем розвитку області. Тож їх виконавці повинні постійно забезпечувати належний контроль за плануванням та забезпеченням фінансовими ресурсами завдань і заходів регіональних програм та більш відповідально ставитись до питання розробки програм в цілому», - за результатом засідання наголосив Олексій Смирнов.