Прес-центр16 лютого 2021, 16:02

Облдержадміністрація вирішує питання включення тестування на антиген до переліку медичних послуг НСЗУ, – коментар директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрія Стогнієва

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації працює над забезпеченням механізму фінансування пунктів безкоштовних тестувань на COVID-19, які мають запрацювати на усіх контрольних пунктах в’їзду-виїзду, про це повідомив журналістам директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв.

«Ми звернулись до Кабміну, міністерств реінтеграції тимчасово окупованих територій та охорони здоров’я з листами, в яких просили визначитись з рішенням цих питань. По-перше, це медична послуга, а згідно діючого законодавства всі медичні послуги фінансуються за рахунок НСЗУ. Ця послуга НСЗУ не врахована, тому люди, яких ми могли б туди направити працювати, залишаються без фінансування, це і заробітна плата, і забезпеченість цих пунктів, в тому числі і тестами», – сказав він.

Юрій Стогнієв також зазначив, що на Луганську область Міністерством охорони здоров’я розподілені безкоштовні тести, але за цільовою програмою на центри первинної медико-санітарної допомоги пропорційно населенню підконтрольної території, а саме наказу про розподіл для обслуговування людей, що перетинають КПВВ досі не існує.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів №1236 від 9 грудня 2020 року Луганській обласній державній адміністрації – обласній військово-цивільній адміністрації доручено облаштувати і забезпечити функціонування пунктів безкоштовних тестувань на COVID-19 на КПВВ. Проте, нормативно-правових актів, які б дозволили це зробити та врегулювати деякі питання їх сталої роботи, досі не прийнято.

На лінії розмежування у Луганській області існує три контрольно-пропускних пункти: у Станиці Луганській, Щасті та Золотому. Наразі  працює тільки КПВВ «Станиця Луганська». За день його перетинають від п’яти тисяч осіб в обидві сторони.

Тестування на COVID-19 на платній основі здійснюють приватні лабораторії.