Прес-центр7 вересня 2017, 10:09

Облдержадміністрація вживає заходи з врегулювання ситуації навколо ТОВ «ЛЕО»

Засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза провів його заступник Юрій Клименко.

Основним питанням, що розглянули присутні, стала проблемна ситуація зі співпрацею комунальних підприємств Луганщини з ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», а також підготовка об’єктів останнього до осінньо-зимового періоду.

У засіданні також узяли участь заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян, керівники структурних підрозділів ОДА, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, профільних підприємств Луганщини та ін.

Зокрема, було повідомлено, що підготовка об’єктів ТОВ «ЛЕО» відбувається неналежним чином. Виконується незначна частина поточних ремонтів без капітальних вкладень, майже не ремонтуються підстанції. Загалом, готовність підприємства до зими – 43 %.

Для розв’язання проблеми облдержадміністрація ініціює звернення до Прем’єр-міністра України, РНБО, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, звернення до Міністерства юстиції України і нараду за участі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, ДП «Енергоринок», НКРЕКП, ДП «НЕК «Укренерго», Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України і ТОВ «ЛЕО» щодо подальших кроків виходу з проблемної ситуації.

У свою чергу, цьому підприємству слід до початку осінньо-зимового періоду виконати усунення виявлених перевіркою співробітниками Держенергонагляду недоліків.

Проте, ТОВ «ЛЕО» знов попереджає про відключення декількох соціально важливих об’єктів, які сплачують поточні платежі та поступово розраховуються з заборгованістю.

«Луганська облдержадміністрація вживає залежні від неї заходи щодо врегулювання ситуації, що склалася навколо цього підприємства. Але Луганське енергетичне об’єднання може порушити розроблений облдержадміністрацією алгоритм відповідних дій, завдяки якому значно зріс рівень погашення заборгованості комунальними підприємствами за спожиту електроенергію. Тобто, ті кроки, які були ініційовані, у тому числі, і ТОВ «ЛЕО», – зауважив Юрій Клименко.

Нагадаємо, що поточна ситуація склалася через борг ТОВ «ЛЕО» перед ДП «Енергоринок», який складає більше 5 млрд грн. Слід зазначити, що він утворився здебільшого через неперереєстрацію підприємства на підконтрольній українській владі території та несплату за електроенергію тимчасово окупованими населеними пунктами.