Прес-центр17 серпня 2018, 09:08

Облдержадміністрація звернеться до Уряду щодо ситуації навколо Луганської ТЕС

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій повідомив, що 1 вересня можливе припинення постачання вугілля на ВП «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго».

Така ситуація виникла у зв’язку з неповерненням рухомого залізничного складу відправнику внаслідок розповсюдження санкцій на залізничні вагони.

Він пояснив, що у квітні 2017 року на територію області зайшли вагони, власником яких є АТ «Сбєрбанк Лізінг». Компанія знаходиться на території РФ, тому стосовно цих вагонів запроваджено санкції згідно з указами Президента України.

У випадку якщо вагони не будуть віддані власнику, то з боку РФ спочатку обмежиться постачання вугілля, а потім, 1 вересня, припиниться пропуск вугілля на територію України.

«Зупинка Луганською ТЕС генерації електричної енергії через припинення постачання до станції вугілля може призвести до ускладнення роботи об’єктів соціального значення, критичної інфраструктури і життєзабезпечення області, та порушення нормальних умов життєдіяльності населення Луганщини», – наголосив Юрій Клименко.

На засіданні були заслухані доповіді директора ВП «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго» Станіслава Валантіра, директора Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації Сергія Шелеста та начальника управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимира Мирошниченка.

Беручи до уваги стан справ в енергетичній сфері області, вони одностайно запропонували визнати дійсною загрозу виникнення надзвичайної ситуації.

Наприкінці засідання Юрій Клименко надав доручення підготувати та направити клопотання Прем’єр-міністру України щодо розгляду питання на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Також доручено підготувати та направити звернення щодо винесення на чергове засідання Уряду питання звернення до Ради національної безпеки і оборони України з клопотанням внести зміни до рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Крім цього, необхідно розробити план реагування на випадок знеструмлення області в результаті зупинки роботи ВП «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго».