Прес-центр26 жовтня 2017, 11:10

Обсяги реалізації промислової продукції в області складають 16,1 млрд гривень за вісім місяців поточного року

З доповіддю про стан та перспективи налагодження внутрішньообласної кооперації та імпортозаміщення між суб’єктами господарювання області на засіданні колегії облдержадміністрації виступив директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Сергій Шелест.

Він наголосив, що одним з вагомих ресурсів підвищення економічної активності обласних підприємств є розвиток регіональної кооперації.

У зв’язку з військовими подіями виконання Програми, прийнятої ще у 2013 році, стало неможливим у повному обсязі через знаходження більшої частини її потенціальних виконавців на тимчасово окупованій території.

Втім, враховуючи важливість зазначеного напряму роботи, Департаментом інвентаризувалася база основних суб’єктів господарювання, виявлена їх потреба в коопераційних постачаннях і можливостях з надання послуг, складено та направлено потенційним споживачам каталоги підприємств, які випускають продукцію для будівної індустрії, установ охорони здоров'я та освіти.

Особлива увага приділяється підтримці сталої роботи великих підприємств, які є одночасно донорами і реципієнтами послуг з кооперації, і дають можливість розвитку малому і середньому бізнесу області.

Так, ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» і ПрАТ «Линік» (без нафтопереробки) при стійкій роботі можуть щомісяця спільно виробляти продукції до 700 млн гривень, здійснювати бюджетні перерахунки до 300 млн гривень щорічно.

Проте, як зазначив Сергій Шелест, для безпечної стабільної роботи цих і ряду інших підприємств з безперервними виробничими циклами необхідне стійке енергозабезпечення. З цією метою з ініціативи облдержадміністрації на державному рівні прийняте рішення щодо реалізації проекту «Нове будівництво ПС 500 кВ «Кремінська».

На цей час розроблено та затверджено техніко-економічне обґрунтування проекту, визначено головного підрядника, проведені тендерні процедури із закупівлі необхідного обладнання та матеріалів, обрано трасу проходження ПЛ та місце розташування підстанції. Орієнтовний термін введення підстанції та ліній електропередач в дію – грудень 2018 року.

На цей час на підконтрольній українській владі території області ведуть виробничу діяльність 438 промислових підприємств, з них 6 – великих, 77 – середніх та 355 – малих. Основні з них зосереджені у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську, Кремінній.

Обсяги реалізації промислової продукції за 8 місяців року складають 16,1 млрд гривень (з них переробна промисловість – 9,2 млрд гривень).

За інформацією місцевих робочих груп з кооперації, за 9 місяців в процесі внутрішньообласної кооперації були задіяні понад 500 суб’єктів господарювання (включаючи сільгоспвиробників), надано і спожито послуг на суму 1746,3 млн гривень.

Також у межах Програми секторальної політики – підтримки регіональної політики України на реалізацію 3-х проектів щодо розвитку туризму виділено 34,3 млн гривень.

Активно розвиваються коопераційні зв’язки підприємствами торгівельного, ресторанного та побутових послуг.

Серед проблемних питань розвитку внутрішньообласної кооперації, окрім електропостачання регіону, за словами доповідача, є організація логістики, ремонт доріг в межах області тощо.