Прес-центр2 серпня 2019, 15:08

Очільник області зустрівся з керівником Регіонального офісу Агентства ООН у справах біженців

Сьогодні, 2 серпня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільного адміністрації Віталій Комарницький зустрівся з керівником Регіонального офісу в Слов’янську Агентства ООН у справах біженців Мулусеу Мамо. Обговорили загальну гуманітарну ситуацію на Луганщині.

Очільник області подякував представнику УВКБ ООН за співпрацю у сфері підтримки внутрішньо переміщених осіб у Східній Україні.

Віталій Комарницький розповів про принципові для реалізації інфраструктурні та гуманітарні проекти, що позитивно вплинуть на життя регіону. Зокрема, відновлення мосту на КПВВ «Станиця Луганська», курсування автобусу на пункті пропуску, будівництво нової залізничної гілки та електропідстанції у Кремінній, відкриття КПВВ «Золоте».

Відзначено, що на нещодавньому засіданні Уряду порушувалося питання компенсації коштів на ремонт мосту на КПВВ. Разом з тим, будівництво нової гілки, що буде сполучати 5 районів області з загальнодержавною мережею залізничних доріг буде коштувати близько 2,5 млрд грн.

Доцільність будівництва підстанції «Кремінська» обумовлено під’єднанням енергосистем Луганщини до загальноукраїнської електромережі.

Віталій Комарницький запевнив, що у разі успішного початку будівництва на мосту у Станиці Луганській, матимемо можливість розпочинати перемовини по відкриттю КПВВ «Золоте».

У свою чергу Мулусеу Мамо підкреслив, що у районі КПВВ «Станиця Луганська» існує необхідність посилити роботу лікарських установ та волонтерів.

Нагадаємо, що з 2014 року Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) тісно співпрацює з Урядом України та громадськістю у зв’язку з масштабною проблемою вимушеного переміщення людей зі сходу України та Криму.

Впродовж останніх п’яти років УВКБ ООН надало допомоги на 11,0 млн доларів США за програмами допомоги на території Луганської області.

У 2014-2018 рр. в рамках програми УВКБ ООН більше 53 000 осіб отримали гуманітарну допомогу та допомогу по відновленню житла.

Більше  4000 житлових будинків  були відремонтовані та відновлені. У І півріччі 2019 року УВКБ ООН спільно з Норвезькою радою у справах біженців надали будівельні матеріали для ремонту пошкодженого житла: 282 житлових будинків, що потребують легкого ремонту та 30 житлових будинків, що потребують відновлення.