Прес-центр9 листопада 2018, 09:11

Оціночна місія Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ відвідала Луганщину

Низку гуманітарних питань, актуальних для жителів регіону, обговорили із заступником голови Луганської облдержадміністрації Ольгою Лішик представники оціночної місії Німецького товариства міжнародного співробітництва «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit» (GIZ) GmbH» під час зустрічі 8 листопада.

До складу місії увійшли директор проекту «Психосоціальна підтримка та менеджмент конфліктів» Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ Александр Отто, співробітники центрального офісу GIZ Катаріна Шустер та Інза Ніберг, консультант із соціальних питань Хілдегард Шой та фахівець із безпеки Олександр Архипенко. На зустрічі також були присутні представники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Як повідомив Александр Отто, на підконтрольній українській владі території Луганської та Донецької областей Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ реалізовуватиметься проект, пов’язаний з гуманітарною та соціальною сферами.

«Метою проекту є покращення системи соціальних послуг та можливостей освіти для людей, які надають ці послуги. Для підготовки проекту уряд Німеччини доручив нам здійснити оціночну місію», – пояснив представник GIZ.

Ольга Лішик подякувала міжнародним партнерам за надану допомогу протягом попередніх років. За її словами, обласна влада працює над відновленням мережі закладів соціального захисту населення, зруйнованої внаслідок окупації частини області. Луганщина потребує будівництва центру матері та дитини, актуальними залишаються питання організації роботи притулків для жертв насилля в сім’ї та центрів для роботи з постраждалими від торгівлі людьми. Луганська область є другою в України за кількістю внутрішньо переміщених осіб, яких зареєстровано понад 300 тисяч, і ця категорія населення також потребує уваги як з боку держави, так і з боку міжнародних організацій.

«Понад 500 жителів області отримали травми внаслідок воєнних дій, від вибухонебезпечних предметів, є осиротілі діти. Внутрішньо переміщені особи та особливо жителі населених пунктів поряд з лінією розмежування, які є свідками війни, перебувають у постійному стресі. Всі ці люди потребують кваліфікованої психологічної допомоги», – зазначила Ольга Лішик.  

Як зауважила заступник голови облдержадміністрації, серед болючих проблем, що торкаються, зокрема, сфер соціального захисту та медицини, є кадровий дефіцит, і як наслідок – жителі області не мають можливості отримати повний спектр послуг.

«Обласна державна адміністрація готова надати усю можливу підтримку для координації та реалізації міжнародних гуманітарних проектів, спрямованих на допомогу вразливим категоріям населення Луганщини», – підкреслила Ольга Лішик.

Представники Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ повідомили, що у рамках майбутнього проекту особлива увага буде приділена наданню соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали внаслідок воєнного конфлікту. Під час зустрічі також було обговорено можливості надання методологічної допомоги закладам вищої освіти, які готують спеціалістів-психологів.

Німецьке товариство міжнародного співробітництва «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit» (GIZ) GmbH» підтримує Україну за дорученням Федерального уряду Німеччини на шляху демократичних перетворень з 1993 року.  Наразі понад 350 національних та іноземних фахівців представляють GIZ у близько 20 населених пунктах України.  Крім того, понад 30 інтегрованих та реінтегрованих експертів працюють безпосередньо в українських органах управління, торгово-промислових палатах, університетах та неурядових організаціях. З 2009 року GIZ має бюро в Києві.

Нині пріоритетними напрямами німецько-української співпраці  є ефективне державне врядування, енергоефективність та сталий економічний розвиток.