Прес-центр26 вересня 2022, 08:09

Одна з найвищих явок на псевдореферендумі – в Алчевську, де, за словами окупаційної влади, існувала висока ймовірність обстрілів, а дільниці працювали виключно у бомбосховищах

За три дні проведення псевдореферендуму окупанти заявляють про понад 76 % явки населення та більше мільйона учасників цього дійства.

Одна з найвищих явок зафіксована в Алчевську, де, на відміну від інших населених пунктів, не здійснювався поквартирний обхід з автоматами.

Навпаки – з «міркувань безпеки» виборчі дільниці працювали виключно в бомбосховищах через нібито «високу ймовірність обстрілів».

Тобто, при фактично оголошеній тривозі, людям дозволили пересуватися містом та ризикувати життям, а організаторам так званого референдуму працювати. Щоправда, у підвалах. Головне ж проголосувати і підрахувати, а як людина буде діставатися дільниці і повертатися додому – не вже питання друге.

Звісно, що голосуючих назбирали тільки для телекартинки, а явку намалювали, опираючись на вказані зверху середні показники.

Тим більше, територією Луганщини поширюється інформація, що на відміну від рф, де мобілізація часткова, у так званій «лрн» забирають усіх. Тому й голосувати значна більшість не йде. Як от у Сватовому, де повістки про мобілізацію вручають всім особам чоловічої статі, що досягли вісімнадцятирічного віку. Окремих громадян, водіїв вантажівок, одразу відправляють до військових частин.

Без підготовки. Бо фронт вже нічим посилювати. Протягом 25 вересня підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Бахмут, Підгородне, Виїмка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка, Первомайське, Кам’янка, Побєда та Павлівка.

Авіація Сил оборони завдала 33 удари. Підтверджено ураження 25 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 8 позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони знищили один літак Су-25, вертоліт Мі-8 та 2 БпЛА противника.

Ракетні війська і артилерія уразили 6 пунктів управління, 12 районів зосередження живої сили та техніки противника, 2 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 підрозділи ракетних військ і артилерії, 6 складів з боєприпасами, а також 9 окремих важливих цілей.

Окупанти здійснили обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії наступних населених пунктів:

- на Краматорському напрямку: Новоселівка, Щурове, Сіверськ, Григорівка, Білогорівка, Закітне, Діброва, Верхньокам’янське, Веселе, Роздолівка, Озерне, Спірне, Слов’янськ, Коровій Яр, Богородичне, Ярова, Пришиб;
- на Бахмутському напрямку: Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Кліщівка, Весела Долина, Яковлівка, Майорськ, Неліповка, Виїмка та Білогорівка, Опитне, Нью-ЙоркНеліповка, Юр’ївка, Роздолівка, Веселе та Верхньокам’янське.