Прес-центр2 листопада 2021, 15:11

Одноразове добровільне декларування триватиме до 1 вересня 2022 року

Також під час пресбрифінгу йшлося про одноразове декларування доходів фізичних осіб. Про це розповіла головний державний податковий інспектор Головного управління ДПС у Луганській області Валентина Мурзакова.

Вона зазначила, що 21 липня цього року набув чинності Закон України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

«Це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України або за її межами, якщо вони були одержані нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні, та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та які не були задекларовані в порушення податкового та валютногозаконодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року», – розповіла Валентина Мурзакова.

Під податками та зборами, які підлягали сплаті в Україні в момент нарахування або отримання  доходів, слід розуміти податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Одноразова добровільна декларація подається безпосередньо декларантом в електронній формі.

Подача такої декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Скористатися добровільним декларуванням може виключно особа, яка є повнолітньою та дієздатною, але при цьому з 2005 року не перебувала на державній службі та стосовно якої з боку України не застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до Закону України «Про санкції».

Об’єктами декларування можуть бути такі активи як:

  • кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали (золото, платина тощо);
  • нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, земельні ділянки);
  • автомобілі;
  • предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби;
  • корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;
  • цінні папери;
  • інші активи (дороговартісні годинники, зброя, хутро, тварини рідкісних порід тощо).

Передбачається, що об’єкти одноразового декларування належать фізичній особі-декларанту на праві власностів тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності і знаходяться на території України або за її межами станом на дату подання одноразової декларації. Тобто декларується актуальний майновий стан фізичної особи декларанта.

Спікер зауважила, що об’єктами декларування не можуть бути:

  • активи, які одержані внаслідок вчинення діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, крім випадків, визначених Кодексом, або по таким активам йде судове провадження;
  • готівка (Для цілей одноразового декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання добровільної декларації.)
  • активи, що знаходяться або походять з території країни, визнаної державою-агресором.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування передбачає сплату збору, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, та відображається ним в одноразовій декларації.

Запропоновано три ставки збору:загальна ставка 5 відсотків,9 відсотків для закордонних активів,2,5 відсотки для декларування активів у вигляді ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики).

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6; 11,5; 3 відсотки відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

У разі подання одноразової декларації у період з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року замість 9 відсотків застосовується ставка збору в розмірі 7 відсотків, як альтернативу платник податків може обрати ставку 9,5 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами

Сплата збору з одноразового декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання декларації.

У разі вибору декларантом у межах одноразового декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата здійснюється:

  • першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання декларації,
  • другого платежу – до 1 листопада 2023 року,
  • третього платежу – до 1 листопада 2024 року.

«У разі несплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності», – підсумувала доповідач.