Прес-центр20 грудня 2021, 09:12

Офіційно стартував проєкт єПідтримка — як подати заявку на отримання 1000 грн у застосунку Дія

19 грудня офіційно стартував проєкт єПідтримка в застосунку Дія. Це програма підтримки бізнесу, який найбільше постраждав під час пандемії.

Команда Мінцифри розробила технічну частину впровадження послуги. За тиждень до офіційного запуску єПідтримки Мінцифра запустила пілот послуги. На нього зареєструвалося понад 4,5 млн українців, було відкрито 4,1 млн спеціальних карток у банку. 2,7 млн українців вже подали свої заявки на виплати.

Оновлюйте застосунок і приєднуйтеся також, щоб подати заявку на отримання 1000 грн у застосунку Дія в декілька кліків. Умови отримання — потрібно бути громадянином України віком від 18 років та мати «зелений» сертифікат про вакцинацію в застосунку Дія. Важливо: щоб отримати виплату у 2021 році, необхідно подати заявку в період з 19 до 29 грудня включно.

«Уперше у світі технічно реалізується подібна інноваційна послуга. Команда Мінцифри самостійно розробила всю механіку. Шукали різні варіанти по світу, але зрозуміли, що їх ще не існує. Ми розробили алгоритм так, що людині не потрібно йти кудись, щоб податися на послугу чи отримати кошти, все відбувається автоматично. Лише кілька кліків на відкриття картки та реєстрацію на послугу. Отримання 1000 грн без контактів з іншими людьми та держустановами. Що дуже важливо в умовах пандемії»‎, —  зазначив Віцепрем’єр-міністр —  Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Як подати заявку на виплату:

Оформте спеціальну картку єПідтримка в одному з банків-партнерів. Після старту банки додаватимуться поступово після їх технічної готовності. Оформлення картки безоплатне як онлайн, так і офлайн у відділенні банку. Використати вже наявний рахунок неможливо. Зазначимо, що лише оформлення картки не дорівнює поданню заявки на отримання виплати.

Заявку потрібно подати саме в застосунку Дія, тож завантажте його та авторизуйтеся.

Переконайтеся, що у вас є «зелений» COVID-сертифікат про дві дози вакцинації. Зверніть увагу, що сертифікат, отриманий на порталі Дія, чи паперовий від сімейного лікаря не підходять для отримання виплат. Отримати COVID-сертифікат у застосунку Дія зараз можна як з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою.

Зайдіть у розділ Послуги та виберіть єПідтримку.

Виберіть для виплати картку єПідтримка. Очікуйте зарахування коштів від Мінекономіки протягом 10 днів.

Інструкція тут: https://www.youtube.com/watch?v=5TblA1j4VF0

Гроші можна витратити на книжки, спортзал квитки в кіно, театр, музеї, концерти або на перевезення в межах України. Детальніше про те, як єПідтримка працює в Дії, дізнайтеся із сайту — https://e-aid.diia.gov.ua

Якщо у вас досі немає сертифіката в застосунку, згенеруйте його просто зараз у декілька кліків. Отримати його можна як з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою.

Гроші надаються на 4 місяці з моменту отримання. Якщо за цей час вони не будуть витрачені, рахунок закриють. Кошти можна буде витратити як онлайн, так і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу. Банки розпізнаватимуть категорію під час оплати карткою за допомогою МСС-кодів.

Це код, який присвоюється торговій точці та характеризує напрям її бізнесу. При оплаті карткою єПідтримка він має збігтися з одним із кодів, вказаних у постанові. Якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату не вдасться. За таким принципом працюють кешбеки в банках. Якщо зайти у ваш онлайн-банкінг і подивитися історію оплат, ви зможете побачити категорії оплати — таксі, одяг, ресторани, продукти. Це і є МСС-коди.

Витратити гроші на ті категорії товарів та послуг, яких немає в переліку, переказати їх на іншу картку чи зняти готівкою буде неможливо. Зазначимо, що ця програма реалізується виключно в застосунку Дія. Тому закликаємо не вестися на дії шахраїв, які пропонуватимуть витратити гроші в інших місцях або конвертувати гроші з картки в готівку. Кіберполіція уважно відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати.

Цього року відбудеться перший етап програми. Вона буде продовжена й наступного року. Надалі будуть розроблені альтернативні механізми отримання виплат —  не тільки в застосунку Дія.

Проєкт реалізують Мінекономіки, МКІП, Нацбанк та Кабінет Міністрів України. Команда Мінцифри розробляє технічну частину в застосунку Дія.