Прес-центр12 липня 2022, 17:07

Окупанти впритул розстрілювали наші лікарні, а тепер шукають винних, бо госпіталізувати людей нікуди, – Сергій Гайдай

Він нагадав, як відому на всю Луганщину семиповерхівку – будівлю Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні – росіяни розбивали 240-мм снарядами.

«Це один із багатьох злочинів ворога, спрямований на знищення  нашої медицини. Всі пам’ятають, як ще на початку весни росіяни обстрілювали обласну дитячу лікарню в Лисичанську, руйнували медзаклади в Попасній, а із інфекційного відділення в Рубіжному вивозили дороге обладнання. Чи випадково декілька разів били по станції швидкої допомоги в Сєвєродонецьку? Упевнений, що ні. Цілеспрямовано», – зауважив Сергій Гайдай, очільник Луганщини.

А зараз, продовжує Сергій Гайдай, росіяни шукають собі союзників серед місцевого населення. «Перевдягаються» й деякі лікарі, які залишилися в місті. Пропагандистським ЗМІ вони розповідають, що лікарні руйнували самі українці. Навіть у вцілілих приміщеннях нібито знищували окреме обладнання.

«Увесь світ протягом останніх чотирьох місяців неодноразово бачив поетапне знищення ворогом нашої медичної інфраструктури. Як окупанти руйнували лікарні і розстрілювали автівки, як у палатах гинули пацієнти. А тепер, виправдовуючись перед місцевим населенням, вони розповідають, що це злочини наших військових під час відступу. Тобто  були лікарні і от одного дня їх нібито знищили. Цьому хтось ще вірить?» – наголошує начальник обласної військової адміністрації.

Напевно, колаборанти вже забули, в яких комфортних умовах вони працювали і рятували життя містянам до початку російського вторгнення, – продовжує Сергій Гайдай.

«Менше ніж за рік за Президентською програмою ми відремонтували п’ять приймальних відділень лікарень у різних містах. Відкрили декілька амбулаторій у віддалених населених пунктах. Будували нове хірургічне відділення обласної клінічної лікарні в Сєвєродонецьку – разом із закупівлею обладнання на це було спрямоване близько 300 мільйонів гривень. Готувались розпочати зведення нового комплексу обласної лікарні. Однак тепер ті, хто залишився, можуть заспокоїтися. На місці майбутнього медичного комплексу продовжуватимуть рости 70 сосен, якщо їх ще не спалили росіяни», – сказав він.