Прес-центр13 травня 2021, 15:05

Олексій Резніков: Понад 1 млн мешканців Луганщини будуть забезпечені якісною питною водою

Сьогодні, 13 травня 2021 року, підписано міжурядову угоду між Україною і Францією щодо залучення від Уряду Франції кредитних коштів у розмірі 70 млн євро для відновлення та модернізації мереж водопостачання та водовідведення в Попаснянському районі Луганської області, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

«Переговори Мінреінтеграції з Посольством Франції в Україні щодо залучення фінансування від Уряду Франції були розпочаті у вересні. Завдяки проактивній позиції посла Франції в Україні Етьєна де Понсена, роботі Луганської ОДА-ВЦА та її очільника Сергія Гайдая, команді Мінреінтеграції, ми змогли у напрочуд короткі терміни вийти на старт реалізації цього важливого для людей проєкту. Для розуміння - загальна кількість споживачів,  яким постачає питну воду «Попаснянський районний водоканал» сягає 1 млн громадян. Тобто, понад 1 млн людей в результаті отримають якісну питну воду. Я вдячний нашим французьким партнерам за підтримку. Адже кредит надається Україні на дуже вигідних умовах: на 40 років, з яких 15 років пільговий період, з річною ставкою кредитування 0,0092%», - наголосив Віцепрем‘єр-міністр України Олексій Резніков.

Він повідомив, що впродовж квітня-травня поточного року Мінреінтеграції  спільно з посольством Франції в Україні та Міністерством фінансів Франції, за участі консорціуму  Vinci і Razel провело низку узгоджувальних нарад для підготовки Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Франції.

Узгоджений текст документу вчора, 12 травня 2021 року, було розглянуто і затверджено Кабінетом Міністрів України.

Термін реалізації проєкту - 2022-2026 роки.

В результаті буде забезпечено безперебійне постачання якісної питної води для населення і підприємств на підконтрольній Уряду території України: м. Попасна, м. Гірське, м. Золоте, смт Станиця Луганська, смт Нижнє, смт Тошківка, смт Врубівка, смт Малорязанцеве, смт Вовчоярівка, смт Новотошківське, с-ще. Розквіт, с-ще. Лоскутівка, с-ще. Підлісне, с-ще. Устинівка, с. Верхня Вільхова, с. Нижня Вільхова, с. Плотина, с. Нижньотепле, с. Артема, с. Боброве, с. Золотарівка тощо.

Нагадаємо, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розпочало переговори з французькою делегацією щодо реалізації проєктів реконструкції мереж водопостачання в Луганській області, зокрема в місті Попасна наприкінці вересня 2020 року.

Окрім того, у липні минулого року підписано фінансову угоду між Міністерством фінансів України та містом Маріуполь щодо реалізації проєкту будівництва заводу з виробництва питної води у Маріуполі.

https://www.minre.gov.ua/news/oleksiy-reznikov-ponad-1-mln-meshkanciv-lu...