Прес-центр3 вересня 2021, 16:09

Олексій Смирнов розповів про формулу «справедливої трансформації» видобувних підприємств в рамках дискусії «Перспективи розвитку вугільних територій»

«Формула «справедлива трансформація» означає, що для фахівців вугільної промисловості потрібно створити альтернативні робочі місця після закриття чи реорганізації вугільних підприємств. Конкретні напрямки залежатимуть від плану економічного розвитку для конкретного регіону», – зазначив під час панельній дискусії «Перспективи розвитку вугільних територій» в рамках V Форуму місцевого розвитку у місті Трускавець перший заступник голови Луганської облдержадміністрації  Олексій Смирнов.

За його словами трансформація вугільних регіонів є неминучою, оскільки:  робота українського шахтаря – одна з найбільш небезпечних у світі,  вугілля – це дешевий енергоносій і його видобуток збитковий, а спалення вугілля сильно шкодить довкіллю та здоров’ю людини.

Весь цивілізований світ відмовляється від теплової генерації на вугіллі, щоб зменшити викиди парникових газів і забруднюючих речовин, запобігти подальшим катастрофічним змінам клімату та зменшити захворюваність людей.

Олексій Смирнов зазначив, що нинішня соціально-економічна ситуація у вугільних громадах Луганської області характеризується низкою викликів, які потребують особливого підходу з боку держави. Це, зокрема, низька інвестиційна привабливість регіону через великі фінансові ризики внаслідок територіальної близькості до лінії зіткнення. Монопрофільність економіки  Луганщини, високий рівень трудової міграції найбільш активної частини населення.

А також недостатній рівень поінформованості населення про соціально-економічні ризики для вугільних громад, пов’язані з глобальним низьковуглецевим вектором розвитку економіки та трансформацією вугільних регіонів.  Це, перш за все, зростання рівня безробіття через технологічні та структурні зміни в галузі вугільної промисловості.

Окремо він наголосив на завданнях обласної влади щодо створення сприятливого для бізнесу економічного середовища (через місцеві нормативні акти тощо), популяризації регіону як місця, привабливого для здійснення підприємницької діяльності. З цієї метою пропонується розроблення унікальної рекламної кампанії з акцентом на потенціалі області для впровадження інновацій, багатій культурній спадщині,  можливостях розвитку туризму.

На регіональному рівні будуть організовані майстер-класи, конференції для муніципальних суб’єктів щодо стратегічного планування  розвитку територій.

Нагадаємо, 2-3 вересня, у місті Трускавець, що на Львівщині, відбувається V Форум місцевого розвитку. Спікерами панельної дискусії «Перспективи розвитку вугільних територій» виступили: заступник Міністра енергетики України Олексій Кураков, народний депутат України Михайло Бондар, голова Донецької обласної державної адміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, Мирноградський міський голова Олександр Брикалов, Нововолинський міський голова Борис Карпус, Червоноградський міський голова Андрій Залівський, керівник військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Василь Чинчик, заступник директора проекту «Реформи у сфері енергоефективності в Україні» GIZ Gmbh Іма Хренова-Шимкіна, керівник проектної групи компанії ДТЕК Енерго Аліна Зуйковська.