Прес-центр25 травня 2021, 09:05

Олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.

Захід відбувся за участю міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника міністра економіки України Сергія Глущенка, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проекту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.

«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.

У 2020 році за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, у яких навчається близько 300 тисяч учнів. Ознайомитися з результатами аудиту можна за посиланням (https://agro.me.gov.ua/ua/news/reforma-shkilnogo-harchuvannya-zvit-minek...).

Результати онлайн-опитування (https://mon.gov.ua/ua/news/yak-uchni-ta-batki-ocinyuyut-harchuvannya-ta-...), проведеного МОН, щодо задоволеності школярів та батьків допомогли виділити основні проблеми та напрямки реформування системи шкільного харчування, а саме:

  • оновлення застарілої нормативної бази;
  • вирішення проблем якості та безпечності харчових продуктів;
  • покращення ресурсного забезпечення шкіл;
  • формування культури здорового харчування.

«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави, тому реформа шкільного харчування надзвичайно актуальна та важлива. Харчування наших дітей має і буде здоровим та збалансованим. Переконаний, що нам це вдасться», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

2020-й став роком перших конкретних кроків у реформі системи шкільного харчування. Спочатку було розроблено та затверджено План заходів з реформування системи шкільного харчування (розпорядження Кабінету Міністрів від 5 серпня 2020 р. № 1008-р) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1008-2020-%D1%80#Text). Відбулося суттєве оновлення нормативної бази:

  • затверджено оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;
  • затверджено нові Норми та Порядок організації харчування учнів;
  • затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
  • розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
  • розроблено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Мінекономіки розробило та затвердило низку нормативно-правових актів, що змінили шкільне харчування та запровадили сучасні й ефективні процедури організації безпечного харчування у закладах освіти. А саме:

  • Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1275-20#Text); 
  • Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, у закладах освіти (https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=b181ef09-47f5-45dd-...); 
  • Методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти (https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=8c5171b2-8513-4e55-...).

«Ми переглянули вимоги до організації харчування у шкільних закладах. Тепер регулювання вказаної сфери стало сучасним і європейським, а вимоги до безпечності організації харчування було посилено. Здорове харчування в українській школі – це важливо не тільки для дітей та їхніх батьків, а й для будь-якої справжньої європейської держави», – сказав заступник міністра економіки Сергій Глущенко.

Упродовж 2020 року вдалося покращити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1809 закладах.

Паралельно з оновленням нормативної бази тривала робота над створенням примірного меню для школярів.

«Сьогоднішня презентація оновленого меню – це ще один важливий результат спільної роботи не лише органів державної влади, а й неурядових структур, готових сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. Ми дедалі більше переконуємося в тому, що перебування дитини у школі, її безпека та здоров’я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є однією з важливих цінностей Нової української школи, яку ми маємо формувати», – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Під час заходу презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, розроблене в межах робочої групи шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

«У меню шкільних їдалень з'являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – говорить Євген Клопотенко.

Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ (https://moz.gov.ua/article/public-discussions/menju-dlja-odnorazovogo-ha...).

Підхід до реформування системи шкільного харчування був комплексним і включав державний моніторинг постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування. Цього року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (https://dpss.gov.ua/) провела 414 позапланових та вісім планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. Перевірено 3966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.

«Зміни, які сьогодні відбуваються у надважливий сфері шкільного харчування, є прекрасним взірцем командної роботи під патронатом Олени Зеленської. І мені дуже приємно, що я безпосередньо беру участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей», – наголосила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві, зазначила перша леді.

Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

https://www.president.gov.ua/news/olena-zelenska-vzyala-uchast-u-prezent...