Прес-центр2 серпня 2016, 16:08

Ольга Лішик розповіла про вирішення соціальних проблем учасників антитерористичної операції

2 серпня заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик на  брифінгу для ЗМІ розповіла про вирішення в області соціальних проблем учасників антитерористичної операції.

 

Вона поінформувала, що станом на 1 серпня поточного року на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 3601 учасник бойових дій, серед них: 12 інвалідів війни, 33 членів сімей загиблих військовослужбовців.

 

На виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціально захисту учасників АТО» розроблено форму соціального паспорту учасника антитерористичної операції та членів його сім’ї, родини загиблого військовослужбовця, який приймав безпосередню участь в АТО та ведеться їх реєстр.

 

В області створено 7 Центрів психічного здоров’я, де працюють медичні психологи для надання допомоги і реабілітації учасників АТО, членів їх сімей.

 

Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області постійно здійснюється соціальне інспектування військовослужбовців та їх сімей для надання їм соціального супроводу.  

 

Також при облдержадміністрації створений Центр допомоги учасникам АТО.

 

З початку року за рахунок коштів обласного бюджету 12 учасникам АТО та членам їх сімей надано матеріальну допомогу на загальну суму 55 тисяч гривень.

 

До центрів в цьому році вже звернулося 105 сімей учасників АТО. З них 94 сім’ї отримали психологічну допомогу, 36 сімей – юридичну, 3 сім’ї – земельну ділянку, 39 сімей – гуманітарну допомогу, 7 сімей – матеріальну допомогу, 2 сім’ї поставлено на квартирний облік. Діти з 7 сімей влаштовані до дошкільних та шкільних закладів освіти.

 

Також Ольга Лішик озвучила основні заходи з забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням. Станом на 1 серпня поточного року на обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками в органах соціального захисту населення області перебуває 177 постраждалих учасників АТО. У 2016 році Держслужбою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції на Луганську область розподілені 68 путівок. За перше півріччя оздоровлено 7 осіб.

 

У поточному році виділено 311,570 тисяч гривень на заходи з психологічної реабілітації учасників АТО.

 

За словами Оліги Лішик на сьогодні вже зарезервовано 595 земельних ділянок загальною площею 456,5 га, якими можуть бути забезпеченні 965 учасників антитерористичної операції.

 

Ділянки безпосередньо розподілені за цільовим використанням: 325 ділянок площею 118 га виділено для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, 8 ділянок площею 0,8 га – для ведення садівництва, 13 ділянок площею 1,2 га – для індивідуального дачного будівництва, 249 ділянок площею 336,5 га – для ведення особистого селянського господарства.

 

Ольга Лішик відзначила, що в Луганській області налічується 653 дитини родин учасників антитерористичної операції. Планується оздоровити 365 дітей. Станом на 1 серпня поточного року оздоровлено 246 дітей учасників АТО, та 3 дитини загиблих учасників АТО.

 

«Від імені Луганської облдержадміністрації хочу подякувати жителям усіх областей України, які відгукнулися та організували відпочинок дітей з Луганщини. Хочу підкреслити – безкоштовно», – зазначила Ольга Лішик.