Прес-центр10 липня 2017, 14:07

ООН і надалі може розраховувати на участь України у операціях із підтримання миру та безпеки – Президент

Незважаючи на збройну агресію Росії проти України, наша держава продовжить участь у миротворчих операціях Організації Об’єднаних Націй, а також співпрацюватиме з Організацією за іншими напрямками. Про це сказав Президент Петро Порошенко під час спільної заяви з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем за результатами переговорів.

Президент подякував Генеральному секретарю ООН за візит в Україну на його запрошення, а також за можливість на початковому етапі діяльності посаді Генсекретаря ООН обговорити напрямки нашої співпраці на майбутнє.

«Така увага з боку керівника такої відповідальної міжнародної організації, як ООН, вкрай важлива для нас, беручи до уваги безпрецедентні виклики, які стоять перед Україною», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент запевнив Генерального секретаря, у повній підтримці з боку України. Наша країна, як одна з країн-засновниць ООН, і надалі підтримуватиме Організацію на всіх напрямках її діяльності.

«Хочу наголосити, що навіть в умовах збройної агресії Росії проти нашої держави, Україна продовжує брати активну участь в операціях ООН з підтримання миру та безпеки. Хочу запевнити, що ви і далі можете твердо на нас розраховувати», – підкреслив Петро Порошенко.
Глава держави зазначив, що України робить помітний внесок у діяльність ООН у питаннях захисту прав людини, роззброєння, економічного та соціально-економічного розвитку. Крім того, в повному обсязі виконує свої фінансові зобов’язання перед бюджетом Організації.

«Своєю активною роботою в Раді Безпеки ООН, наша держава засвідчила, що є надійним та прогнозованим партнером, який твердо та неухильно дотримується Цілей і Принципів Статуту ООН та норм міжнародного права», – сказав Президент.

Глава Української держави повідомив, що під час зустрічі з Генеральним секретарем дуже детально обговорив напрямки співпраці, координації діяльності України та ООН. «Мені приємно було почути від пана Генерального секретаря повну підтримку України», – зазначив Президент.

Президент також подякував Генсекретарю ООН за координацію і допомогу в реалізації реформ, які здійснює зараз Україна. «Ми домовилися посилити цю координацію. Ми домовилися про те, що на конкретних напрямках ООН зможе підвищити координацію і зробити конкретні кроки для розширення співпраці», – додав він.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, в свою чергу, наголосив на «своєму особливому емоційному зв’язку з українцями». «Я дуже пишаюсь тим, що коли я був Прем’єр-міністром Португалії я запровадив нову міграційну політику, яка дозволила повністю легалізуватися українській громаді в Португалії», – сказав Антоніу Гуттеріш. При цьому він підкреслив, що українці його завжди надихали своєю культурою, освіченістю, навичками, працездатністю. «Здатність інтегруватися в португальське суспільство серед українців є абсолютно вражаючою», – підкреслив Генеральний секретар ООН. «Я віддаю належне цим людям, які створили абсолютно фантастичний імідж Україні», - сказав він.

Говорячи про реформи в Україні, він висловив повну підтримку дій уряду та наголосив, що ООН готова бути ще більше залученою в процеси реформування нашої країни. «Ми повністю задоволені рівнем співпраці та тим внеском, який робить Україна до системи Організації Об’єднаних Націй», – сказав Генсек ООН та відзначив роль України як члена Ради Безпеки ООН для ствердження миру та стабільності в усьому світі.

«Україна робить дуже важливі внески в миротворчі операції, що для мене є надзвичайно приємним. Україна активно залучена як до миротворчих, безпекових, так і гуманітарних програм, таких як інклюзивний розвиток та захист прав людини», – підкреслив Антоніу Гуттеріш.

http://www.president.gov.ua/news/oon-i-nadali-mozhe-rozrahovuvati-na-uch...