Прес-центр26 вересня 2019, 13:09

ООН оголошує другий конкурс бізнес-грантів на сході України

Програма ООН із відновлення та розбудови миру за підтримки урядів Польщі та Японії оголошує конкурс малих бізнес-грантів на започаткування, відновлення чи розширення мікро, малих та середніх підприємств на підконтрольних уряду України територіях Луганської та Донецької областей.

Метою програми є відновлення або посилення ділової активності та зниження напруги на ринку праці, що є критично важливим для подальшого економічного розвитку регіону.

Загальна сума грантового пулу, який буде розподілено протягом 2019-2020 років складає 716 тис. дол. США.

Грантова підтримка надаватиметься на започаткування, відновлення або розширення мікро, малих та середніх бізнесів в підконтрольних уряду України районах Луганської та Донецької областей з метою створення робочих місць для переселенців та місцевого населення.

Бізнес-план, поданий на конкурс, повинен передбачати довгострокові перспективи отримання прибутку, містити реалістичні ринкові показники, демонструвати умови для самозайнятості заявниці/заявника та створення додаткових робочих місць, в тому числі для членів її/його сім’ї.

Максимальна сума гранту на реалізацію одного бізнес-проєкту становить:

до 250 000 гривень зможуть отримати особи, які планують створити протягом реалізації̈ бізнес-плану не менше 4-х робочих місць (підприємець та не менше трьох найманих робітників);
до 200 000 гривень зможуть отримати ті, хто створюватиме не менше 3-х робочих місць (підприємець та не менше двох найманих робітників);
до 150 000 гривень зможуть отримати ті, хто створюватиме не менше 2-х робочих місць (підприємець та один найманий робітник);
до 100 000 гривень буде виділено для підприємців, що створюватимуть 1 робоче місце (власне сам підприємець).

Грантові кошти мають бути використані відповідно до бізнес-проєктів, поданих на конкурс, за такими напрямами:

закупівля обладнання, необхідного для початку виробничої діяльності;
закупівля інструментів для початку надання послуг;
залучення додаткового персоналу для розширення бізнесу;
оренда офісних приміщень, платформ для надання послуг або виробничих майданчиків;
первісна закупівля сировини для виробництва продукції / надання послуг;
витрати на франчайзинг тощо.

Гранти не надаватимуться на реалізацію бізнес-планів, орієнтованих виключно на:

торгівлю та дистрибуцію;
передачу виробничого обладнання, профінансованого за грантові кошти, в оренду третім особам одразу після його придбання.

Для участі в конкурсі бажаючі повинні заповнити онлайн заявку, надати підтвердження постійного місця проживання (паспорт та/чи довідку ВПО) на територіях Донецької та Луганської областей, що контролюються урядом України та надати копію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду.

Кінцевий термін подання заявок: до 23:59 (за київським часом) 14 жовтня 2019 року.

Для отримання додаткової інформації щодо умов конкурсу та процедури подачі заявок можна дізнатися за посиланням.