Прес-центр1 листопада 2015, 14:11

Оперативна інформація щодо пожежі на складі Міністерства Оборони України у м. Сватовому Луганської області станом на 13.00 год. 1 листопада 2015 року

Продовжуються роботи з ліквідації наслідків пожежі, що виникла 29 жовтня на складах Міноборони України. 
Станом на 13 годину в м.Сватовому на 100% відновлено водопостачання та електрозабезпечення. Відключеними залишаються 2 об'єкти ТП, які належать юридичним організаціям. На відновленні роботи ТП працює 3 бригади у кількості 6 осіб та 2 одиниці техніки. Продовжуються роботи з відновлення газопостачання (відновлено газопостачання до 90% приватних абонентів м.Сватового). 
Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення 
ГУ ДСНС України у Луганській області розгорнуто 3 польові кухні та 3 намети для організації обігріву і життєзабезпечення місцевого населення й особового складу.
Станом на 12 годину до пунктів обігріву ДСНС звернулись за допомогою 640 осіб. 
Піротехнічними групами ГУ ДСНС України (14 піротехнічними розрахунками, загальною кількістю 75 осіб, та 27 од.техніки) продовжується обстеження 7, 8, та 10 секторів на предмет виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів (з початку виконання робіт всього виявлено, вилучено та знешкоджено 457 од., у тому числі: РС – 127 од., ПГ 7 – 25 од., АС – 65 од., мінометна міна – 7 од., гранати – 46 од., інші ВНП – 185). 
Крім цього, з початку виконання робіт, оперативним штабом отримано 192 заявки щодо виявлення вибухонебезпечних предметів з яких виконано 130, у тому числі у приватних домогосподарствах, до яких доступ піротехніків під час обстеження секторів було обмежено, у зв'язку з відсутністю господарів.
З метою проведення авіаційної розвідки зони надзвичайної ситуації ДП «Мобільний рятувальний центр ДСНС України» залучався безпілотний літальний апарат. 
Рятувальниками ДП «Мобільний рятувальний центр ДСНС України» протягом минулої доби проводилось обстеження 1,2 та 13 секторів на рахунок руйнувань та проведення аварійно-рятувальних робіт. Також об 11 год. 15 хв. виявлено, що за адресою квартал Луначарського, 4, унаслідок потрапляння боєприпасу, сталося руйнування балкону на 5 поверсі із загрозою обвалу. Рятувальним відділенням ДП «МРЦ» проводиться робота щодо його демонтажу.
Комунальними службами та експертними групами продовжується комісійне обстеження будинків та інфраструктури з метою визначення орієнтовної оцінки нанесених збитків. 
За інформацією оперативного штабу при Сватівській райдержадміністрації на теперішній час встановлено:

30 багатоповерхових будинків потребують: 
• Заміни даху – майже всі (в основному скатний дах, деякі мають м’яку покрівлю)
• Заміни вікон – майже всі потребують заміни віконних блоків, у зв’язку з їх деформацією.
• Заміни дверей – багато потребують повної заміни, деякі тільки полотно-вхідні та міжкімнатні.
• 2 будинки мають серйозні ушкодження в результаті прямого попадання в зовнішні стіни будівлі.
• В деяких будинках є тріщини в зовнішніх та внутрішніх стінах.

Пошкоджено близько 20 об’єктів інфраструктури та соціального призначення. Основні руйнування: дахи, вікна, двері, тріщини в стінах. Значно пошкоджена матеріально-технічна база шкіл, дитячих садків та лікарень.

Приватний сектор – пошкоджено орієнтовно 305 об’єктів. З них:
1 приватний будинок – зруйнований вщент.
2 приватних будинки – зруйновані на 70%.
Інші будинки потребують: 
• повного та часткового ремонту: покрівля (шифер, металочерепиця, балки); 
• заміна вікон – бо віконні блоки в основному деформовані та потребують повної заміни.
• двері: вхідні, міжкімнатні, майже в усіх ушкоджених будинках.
• деякі будинки зазнали ушкодження внутрішніх перегородок та зовнішніх стін, а саме – тріщини.
• Зруйновано багато господарських споруд на приватних подвір’ях.
Є потреба в 20 000 кв. м шиферу, 3000 кв.м скла, близько 10 000 кв. м руберойду та близько 15 000 віконних блоків.
У м.Сватовому пошкоджено школу мистецтв, будівлю пенсійного фонду, будівлю міської ради, гімназію, три загальноосвітніх школи, центр розвитку дитини, школу-інтернат, три дитячих дошкільних заклади, будинок для літніх людей, РТМО, центр медико-первинної допомоги. 
Ведеться робота щодо ліквідації осередків пожежі на території складу. В нічний час роботу було призупинено. Початок робіт з гасіння осередків пожежі розпочався о 7 годині ранку. 
ГУ ДСНС України у Луганській області виготовлено 1 тис. пам’яток щодо дій населення під час виявлення вибухонебезпечних предметів, проводиться їх розповсюдження. Також серед установ та організацій міста розповсюджено брошури з розширеною інформацією про мінну небезпеку. На місцевому радіо періодично транслюються відповідні вказівки та застереження. 
Внаслідок вибухів загинуло дві особи (1 військовий та 
1 цивільний) та постраждало 8 (4 військових та 4 цивільних). Зв'язок їх захворювань (травм) з надзвичайною ситуацією, яка відбулася, встановлюється.
Станом на 12 годину вибухів боєприпасів в осередку пожежі не зафіксовано. 
Всього до ліквідації НС залучено 940 осіб та 144 од. техніки у тому числі:
від ДСНС залучено 302 особи та 77 одиниць техніки;
від Міноборони – 251 особа. та 35 од. техніки;
від МВС – 331 особа та 19 од. техніки;
від СБУ – 21 особа та 3 од. техніки;
від МОЗ – 35 осіб та 10 од. техніки;
На місці події працює оперативна група ДСНС.

Штаб з ліквідації наслідків надзвичаної ситуації