Прес-центр11 липня 2019, 11:07

Основні правила поведінки під час грози

Щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості, не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Найбільш небезпечні з них – дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі.

На відкритому просторі краще присісти в суху канаву чи траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею, не лягайте на землю, бо тим самим збільшуєте площу враження розрядом, а краще сісти, трохи нахиливши голову, щоб вона не була вище за предмети, розміщені поряд. Не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше, серед острівців дерев! Не потрібно бігти! Також не забудьте негайно вимкнути мобільний телефон!

Якщо вас двоє, троє чи більше, – не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, а не широко розставленими, тим самим звузите площу можливого ураження розрядом. Слід швидко позбавитись усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники – покладіть у захищеному місці далі від себе.

Під час грози припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні – велосипед поставте якнайдалі від себе, а коня прив’яжіть, бажано до невисокого дерева, а не до паркану; не варто купатися під час грози. Проте коли гроза застала під час купання, то слід до берега добиратися повільно, спокійно, не вимахуючи руками. Якщо ж гроза застала вас на човні, то слід вибратися на берег, а коли це зробити неможливо, то сидіть нерухомо, витягши з води весла.

У горах слід уникати різних виступів і підвищень. Небезпечними можуть бути й металеві предмети, отже, не варто перебувати поряд із ними. Якщо ви знаходитеся в приміщенні, негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них, також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, узагалі від будь-якого металевого начиння; не користуйтеся водопроводом. Не слід під час грози приймати ванну; утримайтеся від дзвінків по телефону. При великій потребі телефонуйте швидко, одразу після чергового грозового розряду.

Отже, якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку приховує у собі блискавка.

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть всі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку.
• У приватному будинку ні в якому разі не палити у печі – блискавка може проникнути в будинок через димохід. Тримайтеся чимдалі від електроприладів, антен, проводів - всі вони притягають розряд.
• Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.
• Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Ні в якому разі не бігайте й не плавайте.
• Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, грунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш проводимі для розрядів електрики, найменше-верба, клен та кущі.
• Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинне бути сухим-волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.
• Якщо у вас з собою є парасолька, ні в якому разі не розкривайте ії – в парасольці є металеві прути, які притягують розряди.
• Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться. Це небезпечно.
• Якщо ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні автомобіля, які можуть притягувати розряди.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому ні в якому разі не користуйтеся ними під час грози.