Прес-центр14 серпня 2018, 14:08

Особливості кожної території будуть розглянуті, – Уляна Супрун

Перебуваючи на Луганщині, сьогодні в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун обговорила проблемні питання медичної галузі області з представниками районної влади та головними лікарями місцевих центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Наразі декларації з лікарями заключили понад 223 тис. громадян, що приблизно становить більше 32 % від загальної кількості населення області.

Уляна Супрун запевнила, що за декілька років неодноразово особисто ознайомилася з існуючими на багатьох територіях труднощами впровадження медичної реформи.

У зв’язку з бойовими діями та нестачею медичного персоналу цей процес значно ускладнений. Важливими обставинами є й віддалення невеличких населених пунктів один від одного та неможливість у деяких з них провести Інтернет мережу, зокрема, у Станично-Луганському районі.

Вона наголосила, що слід прискорити роботу щодо підписання медзакладами договорів з Національною службою здоров’я України. Це дозволить увійти в реформу і отримувати лікарям більше коштів, навіть незважаючи на показники декларування.

На зустрічі постало питання якості автомобільних доріг, що не дозволяє швидко дістатися до хворого, або навпаки – до медичного закладу.

Відзначено, що наразі є ініціатива стосовно розроблення дорожньої карти пріоритетних ремонтів автодоріг за пропозиціями Міністерства охорони здоров’я з урахуванням стану доріг та розташування медичних закладів, які увійдуть у реформу.

Також планується впровадження додаткового фінансування для пацієнтів із деякими тяжкими захворюваннями.

В.о. Міністра охорони здоров’я запевнила, що особливості кожної території щодо розвитку медичної реформи будуть розглядатися окремо.

У тому числі й під час укладання договорів з кожним медзакладом передбачено враховувати специфіку міст та районів, кількість медпрацівників та декларантів тощо.

Поступово буде вирішуватися і питання організації медичного обслуговування внутрішньо переміщених осіб, які в ситуації з нестачею кадрів в області створюють додаткове навантаження на лікарів.