Прес-центр29 листопада 2018, 17:11

Освітні документи, що видаються на тимчасово окупованій території, не визнаються

За три роки 4 317 абітурієнтів зі Сходу та Криму вступили через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» до українських університетів, коледжів та профтехучилищ.

Про це повідомлено під час брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації.

Виконуючий обов’язки директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Світлана Кретович нагадала, що до освітнього центру може звернутися кожна дитина з тимчасово непідконтрольної території, не маючи ні українського паспорта, ні свідоцтва за дев’ятий клас чи атестата за одинадцятий, ні сертифіката ЗНО.

Вона наголосила, що будь-які освітні документи, що видаються на тимчасово окупованій території, не визнаються.

Тож, потрібно приїхати до освітнього центру, скласти державну підсумкову атестацію та один профільний іспит обраного вишу і взяти участь у конкурсі на місця державного замовлення.

У цьому році за спрощеною процедурою через освітні центри вступило 1 522 особи. Якщо порівнювати з 2016 роком – це вдвічі більше.

Виконавчий директор громадської організації «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова відзначила, що у 2019 році освітні центри працюватимуть як і торік – із початку червня до кінця вересня.

До речі, вже сьогодні на КПВВ «Станиця Луганська» має бути розміщена оновлена інформаційна продукція щодо спрощеного вступу у наступному році.

Інформаційна кампанія з цього приводу проводиться за підтримки ЮНІСЕФ.

З Нового року почне працювати «гаряча лінія» ГО «Фонд «Відкрита політика» у Сєвєродонецьку 0 800 50 45 11.

Слід відзначити, що у 2018 році у півтора рази збільшилась кількість дзвінків на телефони «гарячої лінії» з питань освіти Фонду, порівняно з минулим роком. Цьогоріч прийнято понад 12 тисяч дзвінків з початку року, з них близько 1700 – зі Сходу України та Криму.

Крім того, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк зауважив, що сьогодні Луганська обласна державна адміністрація разом з Міністерством освіти і науки України розглядає питання повернення Луганського національного аграрного університету до нашої області:

«Ми плануємо, що в 2019 році діти будуть вступати на аграрні спеціальності саме в нашій області. Це дасть додаткову змогу абітурієнтам з непідконтрольних територій навчатися в мирній Україні».