Прес-центр13 cічня 2022, 08:01

Освітяни області удосконалюють співпрацю з підприємствами – замовниками робітничих кадрів

Заступницею голови облдержадміністрації Катериною Безгинською проведено робочу нараду керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти з питань створення та функціонування навчально-практичних центрів.

Звертаючись до директорів закладів, вона підтримала пропозиції щодо створення НПЦ не лише в містах, а й у сільських районах на базі професійних аграрних ліцеїв.

Крім того, Катерина Безгинська дала доручення посилити контроль з боку керівників закладів і Департаменту освіти та науки облдержадміністрації за своєчасним використанням державної субвенції для придбання обладнання та матеріалів для НПЦ.

Вона наголосила на необхідності активізації співпраці з місцевим бізнесом та державними або комунальними підприємствами регіону – замовниками робітничих кадрів і запропонувала долучити до роботи закладів професійної (професійно-технічної) освіти галузеві та регіональні об’єднання роботодавців Луганської області, щоб спільно провести засідання «круглого столу» із визначенням шляхів їх подальшої ефективної співпраці.

У свою чергу, директор Департаменту освіти і науки Юрій Стецюк зазначив, що в області функціонують шість НПЦ, у тому числі п’ятьстворено за бюджетні кошти. Один – за кошти соціальних партнерів.

У 2021 році заявки двох закладів включили до переліку закладів професійної (професійно-технічної) освіти, на базі яких за умови фінансування 30 % з місцевого та 70 % з державного бюджету планується створення ще одного НПЦ за професією «Кухар. Кондитер» (у Вищому професійному училищі № 92) та удосконалення вже існуючого навчально-практичного центру у Вищому професійному училищі № 94.

Директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області Володимир Артюшенко презентував результати проведеного Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Луганській області моніторингу діяльності НПЦ та окреслив проблемні питання щодо навчально-методичного забезпечення освітньої підготовки у них.