Прес-центр29 травня 2018, 16:05

Озимих культур в області посіяно майже на 30 тисяч гектарів більше, ніж минулоріч, – брифінг

Про завершення весняно-польових робіт на брифінгу для ЗМІ сьогодні, 29 травня, розповіла директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Лариса Бичкова.

Вона повідомила, що сільськогосподарськими підприємствами області на проведення комплексу робіт із запланованих 58 тис. тонн закуплено мінеральних добрив 60 тис. тонн (103 %).

Під урожай 2018 року посіяно 283 тис. га озимих культур, в тому числі зерна – 278 тис. га, що майже на 30 тис. га більше показників минулого року. Крім того, посіяно 4,4 тис. га озимого ріпаку.

Відповідно до моніторингу стану посівів озимі зернові та ріпак знаходяться у доброму стані – загибелі рослин не виявлено. Для створення сприятливих умов для інтенсивного відростання рослин, збільшення кількості колосків, сільгосппідприємства області провели підживлення озимини азотними добривами на всій площі.

За оперативними даними посів ярих зернових та зернобобових культур проведено на площі 118 тис. га або 88 % до прогнозу (134 тис. га). В тому числі: ярого ячменю – 37 тис. га (87 %), вівса – 4,5 тис. га  (104 %), гороху – 7 тис. га (155 %), кукурудзи на зерно – 65 тис. га (85 %), сорго – 3,0 тис. га (90 %).

Лідерами по сівбі ярих зернових культур є господарства Кремінського та Новоайдарського районів, які вже повністю виконали прогнозні завдання. Близькі до завершення робіт підприємства Троїцького, Станично-Луганського та Попаснянського районів.

У поточному році через скорочення оптимальних термінів сівби недосіяні близько 3 тис. га ранніх ярих зернових культур, можливий недосів зернової кукурудзи. Площа збирання ранніх зернових культур буде складати 326 тис. га, що майже на 28 тис. га більше минулого року.

На посівах ранніх зернових проведено роботи щодо захисту рослин від бур’янів, хвороб та шкідників, розпочато підживлення озимини карбамідом та мікродобривами для підвищення якості майбутнього зерна.

На полях, де отримано сходи кукурудзи та соняшнику, проводяться роботи по догляду за посівами, в тому числі міжрядний обробіток та обробка гербіцидами від бур’янів.

Сільськогосподарські підприємства області завершують сівбу технічних та кормових культур. Соняшник посіяно на площі 295 тис. га (86 %), гірчицю – 6 тис. га (187 %), льон олійний – 1,7 тис. га (103 %). Кормові культури – 11,2 тис. га (89 %).

Лариса Бичкова зауважила, що агроформування Луганщини якісно сформували свої організаційні та практичні роботи щодо забезпечення своєчасного та якісного проведення комплексу сільгоспробіт.

Для проведення весняно-польових робіт у зазначений строк у 2018 році Департаментом проведено ряд нарад та семінарів з керівниками та спеціалістами сільгосппідприємств із залученням фахівців районних управлінь агропромислового розвитку, фірм-постачальників, науковців та ін.

Також спеціалістами Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського Національної академії аграрних наук України та Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації розроблено та надано керівникам відповідних господарств наукові рекомендації щодо особистостей проведення весняно-польових робіт у нашій області, догляду за посівами озимих і ранніх ярових культур.

У свою чергу, цими господарствами проведено роботу по заготівлі матеріально-фінансових ресурсів. Так, залучено 2 млрд 819 млн гривень, у тому числі 2 млрд 679 млн гривень складають власні кошти, а 140 млн гривень – кредити банків.

В агроформуваннях на весняно-польових роботах задіяні 450 тракторів, близько 7 тис. одиниць посівної та ґрунтообробної техніки. До речі, з початку року сільськогосподарської техніки закуплено в кількості 136 одиниць на суму 178 млн гривень, з них: 36 тракторів та вісім зернозбиральних комбайнів.