Прес-центр19 жовтня 2016, 15:10

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

У зв’язку з початком епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) 2016-2017 років, звертаємо увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань.

 

Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%. Щороку практично кожний шостий мешканець України залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРВІ.

 

Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.

 

Грип – це високо контагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Період зараження продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області нагадує, що щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.

 

На підставі узагальнених результатів вивчення циркулюючих штамів вірусів грипу ВООЗ рекомендувала для виробників імунобіологічних препаратів включити до складу грипозних вакцин наступні штами вірусів, що вірогідно циркулюватимуть у Північній півкулі в епідсезоні 2016 – 2017 років, в тому числі й на території України:

  – А/Каліфорнія/7/2009(H1N1)pdm09-подібний вірус,

 – A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус,

  – вірус B/Brisbane/60/2008.

Для чотирьохвалентної вакцини, крім вищевказаних компонентів, рекомендується включити В/Phuket/3073/2013 подібний вірус.

 

Профілактика

 

Джерелом вірусу є людина. Тому варто уникати контактів з хворими, великих скупчень людей, використовуйте маску, провітрюйте приміщення, використовуйте вологе прибирання приміщень, дотримуйтесь здорового способу життя, та дбайте про власну санітарно-гігієнічну безпеку.

 

 

Лікування

Боротьба організму з грипом та ГРВІ не вимагає пігулок. Запам’ятайте, що грип і вірусні інфекції не лікуються антибіотиками.

 

Обов'язково зверніться до лікаря, якщо:

Помітили виражену тяжкість стану при помірних симптомах ГРВІ;
температуру не збиває парацетамол та ібупрофен;
посилився кашель та знизилася його продуктивність;
глибокий вдих призводить до нападу кашлю;
відсутнє покращення самопочуття на четвертий день хвороби;
тримається підвищена температура тіла на сьомий день хвороби.

 

Терміново потрібен лікар при:

втраті свідомості;
судомах;
ускладненому диханні, задишці, відчутті нестачі повітря;
інтенсивному болю де завгодно;
помірному болю в горлі за відсутності нежиті;
коли болить голова і хворий блює;
набряклості шиї;
висипці, яка не зникає при натисканні на неї;
температура тіла вище 39° С, яка не починає знижуватися через 30 хвилин після застосування жарознижувальних засобів.