Прес-центр4 липня 2019, 14:07

Пенсіонерам Луганщини перерахували пенсії з 1 липня

Органами Пенсійного фонду України Луганської області автоматизованим способом з 1 липня 2019 року проведено перерахунок пенсій відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», яким з 1 липня 2019 року встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1936 гривень та прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, 1564 гривні.

Із загальної кількості 329,7 тис. пенсіонерів Луганської області автоматизованим способом перераховано пенсії 296 тис. осіб. Розмір пенсії збільшився у 181,8 тис. осіб. В індивідуальному режимі пенсії буде перераховано 906 особам.

Також органами Пенсійного фонду України Луганської області автоматизованим способом з 1 липня 2019 року проведено перерахунки пенсій відповідно до змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 № 543 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

А саме:

- особам, які  отримують  пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають страховий стаж для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років, розмір якої станом на 1 липня з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації, інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає 2000 гривень, встановлюється доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до встановленого розміру.

Перерахунок пенсії проведено одержувачам пенсій за віком, за вислугу років, по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника незалежно від факту роботи та для пенсій у зв’язку з втратою годувальника необхідний (30/35) страховий стаж передбачено в кожного годувальника.

Із 64,5 тис. отримувачів пенсій за віком, вислугу років та по інвалідності, які потребували проведення зазначеного перерахунку, пенсію в розмірі 2000,00 гривень. отримають 64,3 тис. осіб. Середній розмір підвищення пенсії склав 243,37 гривень. В індивідуальному порядку пенсії буде перераховано 215 особам.

Із 5 тис. отримувачів пенсій у зв’язку з втратою годувальника (з двома та більше утриманцями), які потребували проведення зазначеного перерахунку, пенсію в розмірі 2000,00 гривень отримають 4,7 тис. осіб. Середній розмір підвищення пенсії склав 322,64 гривень. В індивідуальному порядку пенсії буде перераховано 284 особам;

- особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій у випадку, коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи – 650 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (10166,00 гривень), II групи – 525 % (8211,00 гривень), III групи – 360 % (5630,40 гривень), встановлюється щомісячна державна адресна допомога до пенсії незалежно від факту роботи.

Із 3 тис. осіб з інвалідністю внаслідок війни I, II та III груп, у тому числі 400 пенсіонерів силових структур, пенсію в новому розмірі отримають 2,9 тис. осіб, у тому числі 322 пенсіонери силових структур. Середній розмір підвищення пенсії цивільних осіб склав 1865,57 гривень. Середній розмір підвищення пенсії пенсіонерів силових структур склав 2217,65 гривень. В індивідуальному режимі пенсії буде перераховано 29 цивільним пенсіонерам;

- особам,  які  постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме військовослужбовцям, зокрема, військовозобов’язаним, призваним на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) пенсія по інвалідності розраховується з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року та відсотку втрати працездатності за наявності в матеріалах пенсійної справи документів, які підтверджують особливий статус особи, перерахунок пенсії провадиться в індивідуальному режимі, суми доплати будуть отримані пенсіонерами в липні за графіком виплати.