Прес-центр26 серпня 2022, 16:08

Переселенці з Луганщини відвідали Музей історії міста Хмельницького

Проєкт «Громада нам рада!», в рамках якого вже відбулись екологічні та профорієнтаційні заходи для ВПО зі Сходу, тепер долучив переселенців з Луганщини до історії міста Хмельницький.

Подібні заходи важливі для розуміння переселенцями історичного контексту громад, де вони сьогодні проживають, ознайомлення з їхньою історією, звичаями та традиціями. Це дозволяє визначити спільні риси та своєрідні точки дотику та взаємодії між переселенцями та громадами.

Відкриттям для учасників екскурсії стало те, що між Хмельницькою та Луганською областями є багато спільного. Вони утворені приблизно у один і той самий період. Як і Луганщина, що єднає частину українського Донбасу та Слобожанщину - Хмельниччина включає у себе Поділля та південну частину Волині. Їх декілька разів перейменовували. Обидві області торкнулась війна та злочини тоталітарних режимів.

Незважаючи на історичні примхи хмельницьким краєзнавцям вдалося зберегти та примножити музейні фонди, створюючи та репрезентуючи цілісне полотнище майже 600-річної історії рідного міста, відкритого сьогодні і для переселенців зі Сходу.

«Ми дуже раді розповісти історію свого міста нашим гостям з Луганщини та інших східних областей України де зараз іде війна. Дуже сподіваємось, що це допоможе переселенцям якомога скоріше адоптуватися до нових умов та принесе користь нашій громаді», - зазначила директора музею Галина Барабаш.

Захід організовано в рамках реалізації «Регіональної цільової програми Розвитку громадянського суспільства на 2020-2023 роки» Луганською облдержадміністрацією спільно з  «Громадською ініціативою Луганщини» та за підтримки міжнародного фонду «Відродження».