Прес-центр25 червня 2020, 16:06

Переселенка на Луганщині шиє одяг і планує створити власний цех

Переселенка Олеся Власова у Сєвєродонецьку виготовляє домашній текстиль – флісові піжами кігурумі.  

У травні 2020 року Олеся подала заявку на участь у менторській програмі підтримки малого бізнесу від Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». Разом з п’ятнадцятьма підприємцями Східної України вона отримує індивідуальні консультації щодо розвитку свого бізнесу.

Олеся Власова – з Донецька. У 2014 році її родина залишила окуповане місто. Спочатку жила на Одещині, потім на Херсонщині та Миколаївщині. Згодом приїхала на Луганщину до Сєвєродонецька. Разом з чоловіком займалися волонтерською діяльністю.

«Займатися шиттям я люблю з дитинства, весь час це було хобі. Постійно щось шила собі та своїм дітям. Я не маю освіти швачки. Коли ми жили на Одещині, працювала на місцевому підприємстві. А у певний час вирішила, що цим можна заробляти», – поділилася жінка.

Торік Олеся Власова стала підприємницею. Отримала за рахунок грантової підтримки швейну машину та оверлок. Зараз очікує вишивальну машину від Міжнародної організації з міграції. У 2019 році пішла навчатися на курси підприємців, які у Сєвєродонецьку проводила громадська організація «Альянс».

«Жодного разу не пошкодувала, що пішла навчатися бізнесу. Я багато чого не знала, для мене все було новим: як правильно працювати з фінансами, з людьми, як їм пояснити свою ідею, розповісти клієнтам про свої товари, зацікавити їх. Тренер на курсах допоміг мені зрозуміти – варто робити те, що мені подобається. Так я відкрила власну справу», – сказала Олеся.

Олеся почала шити флісові піжами – кігурумі. Перші пошила для своїх доньок – Вероніки та Маргарити.

«Я вирішила спробувати. Це було напередодні новорічних свят, такі піжами могли стати чудовим подарунком. Вважаю, що на такі вироби є попит, адже діти люблять, щоб піжама була м’якою і теплою. Пошила три піжами і пішла на місцевий ринок продавати. Згодом стали підходити люди, просити інший колір, якісь деталі», – каже Олеся Власова.

У період карантину її родина почала шити маски зі спанбонду. Активну участь брали усі – і доньки, які шили, і чоловік, який їх розвозив.

Згодом, працюючи і вдень, і вночі, вона пошила 5 тисяч масок. Їх у Олесі замовляли клієнти з різних куточків України, частково вони продавалися у крамницях регіону. Великими партіями купували супермаркети, замовляли благодійні організації, які роздавали потім людям.

«Зараз попит на маски зменшився, але у мене лишилася тканина. З доньками ми вирішили шити торбинки для підлітків з написами чи яскравими малюнками», – каже Олеся.

Розфарбовують торбинки доньки. Вероніка і Маргарита – учасниці шкільного підприємства, перешивають старі речі на замовлення. Цим теж заробляють гроші.

Зараз Олеся Власова отримує онлайн консультації щодо розвитку своєї справи від Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

«З кожним підприємцем ми розробляємо стратегію розвитку. Олеся планує створити цех з виготовлення різних текстильних виробів. Зараз вона навчається – як сформувати команду, прорахувати витрати, що потрібно врахувати при зйомі приміщення в оренду. Так Олеся зможе масштабувати свій бізнес і виготовляти більш широку лінійку домашнього текстилю – подушки, пледи, капці», – розповіла ментор Олена Набокова.

Нагадаємо, що грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, які мають покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.