Прес-центр25 травня 2021, 15:05

Перше щеплення від COVID-19 на Луганщині зроблене понад 21 тисячі осіб та більше однієї тисячі вже вакцинувалися вдруге, – брифінг

Про проведення в області вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, йшлося сьогодні на пресбрифінгу.    

Як повідомив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв, на Луганщині зараз триває третій етап вакцинальної кампанії.

Вакцинуються та ревакцинуються особи вікової категорії 60+, представники Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, маломобільні особи та ті, хто доглядає за ними, медичні працівники, представники освіти, мешканці та працівники інтернатних закладів, військовослужбовці, які беруть участь в ООС.

Починаючи із 25 лютого зроблено вже 22258 щеплень. Із них вакциною CoviShield – 12600, вакциною CoronaVac – 1894, вакциною Pfizer-BioNTech – 1344, вакциною AstraZeneca – 6420. Несприятливих подій після проведеної вакцинації не було.

Першу дозу вакцини отримали 21138 осіб, другу – 1120. За останню добу вакциновано 545 осіб (CoronaVac – 111, Pfizer-BioNTech – 174, AstraZeneca – 260).

Ревакцинацію проводять: південно-корейською вакциною AstraZeneca із інтервалом між першою та другою дозами у 12 тижнів, китайською вакциною CoronaVac з інтервалом у 28 днів, вакциною Pfizer-BioNTech з інтервалом теж у 28 днів.

Головний лікар КНП «Старобільський центр первинної медико-санітарної допомоги», експерт Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямом «Сімейна медицина» Олександра Антоненко розповіла, що вакцинація здійснюється 9 мобільними бригадами (по дві у Сєвєродонецьку, Сватовому, Старобільську, Лисичанську, одна у Біловодську), а також у 52 пунктах щеплень.

До вакцинації залучено 188 навчених осіб (лікарів – 86, середнього персоналу – 102) медичного персоналу.

Важливо, що вакцинація в області відбувається щоденно, враховуючи вихідні та святкові дні.

Юрій Стогнієв також нагадав, що з 1 березня люди, які виявили бажання вакцинуватись від COVID-19, мають змогу записатись до листа очікування через: Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія», мобільний додаток «Дія», національний контакт-центр МОЗ з питань протидії поширенню COVID-19 або звернувшись до сімейного лікаря.

Слід зазначити, що лікувальні заклади, в яких триває вакцинація, проводять процедуру укладення договорів з Національною службою здоров’я України. На теперішній час сім закладів отримали пакет з вакцинації, два – очікують підписання.