Прес-центр16 листопада 2021, 15:11

Перший на Сході України Центр «Дія» відкрито у Станиці Луганській

Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та заступник Міністра цифрової трансформації з розвитку публічних послуг Людмила Рабчинська в рамках робочої поїздки до Луганської області взяли участь у відкритті Центру «Дія» у смт Станиця Луганська.

Центр є першим на Сході країни та шостим в Україні. Він надаватиме 260 видів різноманітних адміністративних та соціальних послуг. Зокрема, 9 видів – тільки з отримання внутрішніх та закордонних паспортів громадян України, видачі посвідчення водія, реєстрації шлюбів тощо. Але Мінцифри планує, що їх кількість буде збільшена до 400.

«Те, що я побачила: колектив отримав гідні умови для праці. Ще важливіше: скільки людей зекономлять 10 тисяч часів свого життя, не вистоюючи у чергах за отриманням адміністративних послуг. Для європейців - це звичайні речі, для нас - це  перші кроки. Я знаю, що такі центри будуть створені по усій країні»,  - зазначила Віце-прем’єрка після ознайомлення з роботою центру.

На щастя вона подарувала його працівникам талісман - сувенірного хендмейд кота.

Заступниця Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська наголосила, що міністерство постійно працює над підвищенням якості надання публічних послуг: «У цьому році запущено всеукраїнську онлайн-оцінку якості. Кожний бажаючий може відсканувати QR-код та висловити свої зауваження щодо якості роботи відповідного ЦНАПу».

Реалізація проєкту з відкриття Центрів «Дія» відбувається за підтримки Програми ООН з відновлення та розбудови миру, тож до заходу долучились Посол ЄС в Україні, голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас та постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева. У своїх промовах вони наголосили, що Україна є стратегічним партнером для Європейського Союзу, а співпраця фокусується на створенні потужних громад. За період з початку російської збройної агресії підтримка ЄС Україні склала понад мільйон євро на розвиток територіальних громад та підтримку людей, що втратили житло.

«Відкриваючи цей ЦНАП, ми демонструємо суспільству яких відчутних результатів ми досягли», - акцентував Матті Маасікас.

Очільник Луганщини Сергій Гайдай подякував високим гостям за підтримку у відновленні та модернізації Луганщини.

«За день до призначення пані Ірини на посаду ми обговорили проблемні робочі питання, тому я впевнений, що з таким бажанням працювати і таким завзяттям ми спільно вирішимо усі проблеми тут, на Сході України. Ми готові виступати у якості пілотного регіону для реалізації будь-яких проєктів», - звернувся він до Ірини Верещук.

На завершення зустрічі пані Віце-прем’єр-міністр закликала Посла ЄС в Україні, голову Представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса визначити як пріоритет саме Луганщину: «Якщо є можливість зробити акцент саме на Луганській області, прошу його зробити. Усе, що має виконати Уряд: щоб були впроваджені усі заходи, передбачені Стратегіями реінтеграції тимчасово окупованих територій та економічного розвитку Луганської та Донецької областей, – це наші питання, а там, де потрібна міжнародна підтримка, то ми розраховуємо на неї», - зазначила вона.