Прес-центр3 вересня 2021, 10:09

Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов бере участь у V Форумі місцевого розвитку

На цьому тижні, 2-3 вересня, у місті Трускавець, що на Львівщині, відбувається V Форум місцевого розвитку.

До заходу долучилися народні депутати України, представники міністерств,  місцевих рад та адміністрацій з багатьох областей країни, іноземні делегації з Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини.

Вітальні слова до учасників Форуму пролунали від першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Василя Лозинського: «Наша мета – це баланс відповідальності між органами місцевого самоврядування та державної владою, бо окремо не зможемо досягнути успіху. Тож бажаю плідних дискусій, розповідайте про свій досвід, позитивний чи не дуже, щоб спільно рухатися до успішного результату».

Від Луганської області у роботі Форуму бере участь перший заступник  голови  облдержадміністрації Олексій Смирнов.

Звертаючись до своїх колег, він наголосив: «Реформа децентралізації влади в Україні стала однією з найбільш значущих і дієвих реформ, яка отримала схвальні відгуки від Європейського Союзу, Ради Європи, багатьох держав та міжнародних партерів. Внаслідок змін в адміністративно-територіальному устрої України, які відбулися у 2020 році, усунуто одне з ключових порушень принципів місцевого самоврядування – усі громади базового рівня отримали рівні права».

Він зауважив, що наразі вкрай важливим є питання законодавчого закріплення певних преференцій у питаннях оподаткування, субвенцій, нормативів відрахувань від податкових надходжень для громад, які межують з окупованою територією, та є більш вразливими для інвестування навіть за умови достатньої ресурсної бази.

Олексій Смирнов нагадав, що нещодавно Кабмін затвердив Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року, а також затвердив  операційний план з її реалізації: «Ці документи передбачають розвиток реального сектора економіки, індустріалізацію та інновацію, будівництво критичної інфраструктури і логістики, формування регіонального ринку праці. А ще просування інвестиційного іміджу наших областей, залучення потенціалу економічної дипломатії та соціально відповідального бізнесу. Це дозволить створити на Донеччині та Луганщині пояс економічного зростання та прискорить реінтеграцію окупованих територій Донбасу.

Під час пленарної дискусії про реформу децентралізації, зокрема, про законодавчі ініціативи для підвищення ефективності розвитку територіальних громад голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, серед іншого, зазначив: «Ситуація в громадах, яку ми вивчили, невтішна – дві третини не мають стратегій, а ті, що наявні, не завжди є актуальними. Ми допомагаємо територіальним громадам у формуванні дієздатних стратегій розвитку, які б доповнювали та підсилювали стратегію області та держави».

Також заплановане проведення обговорень щодо транскордонного співробітництва, перспективи розвитку вугільних територій, охорони довкілля, залучення фінансових ресурсів для розвитку регіонів, нових цифрових можливостей для громад.

Сьогодні, 3 вересня, робота V Форуму місцевого розвитку триває.