Прес-центр7 квітня 2021, 08:04

Перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислав Замлинський ознайомився із проблемами АПК Луганщини

Вчора, 6 квітня, перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислав Замлинський відвідав з робочою поїздкою Луганську область.

Зокрема, він оглянув одну з будівель колишньої Лисичанської лікарні, яку пропонується реконструювати під лабораторію Держпродспоживслужби. 

Наразі на території Луганській області відсутня сучасна державна лабораторія для здійснення вірусологічних, бактеріологічних, хіміко-токсикологічних та інших досліджень з метою діагностики хвороб тварин, оцінки якості та безпечності продукції тваринного і рослинного походження.

Вартість ремонту та технологічного оснащення такої лабораторії оцінюється фахівцями у 300 млн гривень. Реалізувати проєкт планується за кошти Міжнародного банку  реконструкції та розвитку. Наразі у Луганській області нараховується 12700 суб’єктів господарювання, які потребують проведення зазначених експертиз.

Крім того, Ростислав Замлинський ознайомився із роботою та проблемами провідних сільськогосподарських підприємств області: СТОВ Агрофірма «Калмичанка» у Старобільському районі та ТОВ «Сфера» у Щастинському районі.

Агрофірма «Калмичанка» спеціалізується на вирощуванні зернових, зернобобових і насінні олійних культур. Загальна площа сільськогосподарських угідь, що знаходяться у користуванні підприємства, становить 3796,80 га. 

ТОВ «Сфера», поряд із вирощуванням зернових і технічних культур, займається виробництвом м'яса свинини. Загальна площа землекористування – 3051,06 га, в тому числі ріллі – 3026,76 га.

На фермі з вирощування свиней впроваджені найпрогресивніші технології утримання та годівлі тварин. Встановлена автоматична система клімат-контролю, годування здійснюється за допомогою кормових автоматів. Комбікорми виробляються власним комбікормовим цехом, рецепти комбікормів розраховується за допомогою комп'ютерної системи.

У 2020 році підприємство реалізувало 318 тонн свинини у живій вазі.

Поголів’я свиней становить 2500 тварин, в тому числі 150 свиноматок.

Проте, наразі рентабельність ТОВ «Сфера» мінімальна: на 60 млн гривень реалізації продукції – 1,3 млн гривень прибутку.

Керівники обох підприємств поскаржилися Ростиславу Замлинському на проблеми переробки та збуту власної продукції, попри її високу якість.

У відповідь перший заступник міністра реінтеграції порадив фермерам розглянути можливість участі у тендерах на забезпечення продуктами місцевих підприємств бюджетної сфери, перш за все, навчальних закладів.

Крім того, він додав: «Уряд України компенсує витрати на розвиток підприємств агропромислового комплексу. Дотацій як таких немає, однак є державні програми підтримки».

Зокрема, у 2020 році Луганщина отримала від держави 132 млн гривень на підтримку агробізнесу, у тому числі 40 млн гривень – компенсацій на придбання вітчизняної сільгосптехніки.