Прес-центр6 жовтня 2017, 16:10

Перспективи децентралізації публічного адміністрування розглянули в облдержадміністрації

Сьогодні, 6 жовтня, у Сєвєродонецьку відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Децентралізація публічного адміністрування в умовах інтеграції України до Європейської спільноти: проблеми та перспективи».

Як зазначив начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації Луганської облдержадміністрації Вадим Лазніков, відкриваючі захід, наразі реформування адміністративно-територіального устрою нашої країни є однією з головних подій, до якої прикута увага і українського суспільства, і експертного середовища. Реалізація реформи призведе до розвитку місцевого самоврядування.

Він зауважив, що об’єднання територіальних громад триває з позитивною динамікою. Наразі в Україні вже створені 413 громад, а після виборів, що відбудуться 29 жовтня, їх стане більше 600. На Луганщині вже створено 11 ОТГ, три з яких перейшли на прямі міжбюджетні відносини. У чотирьох вже проведені вибори, ще у чотирьох – відбудуться у цьому місяці, а три громади чекають на відповідне рішення ЦВК.

Учасники конференції працювали за дев’ятьма науковими секціями. Присутні розглянули нові механізми децентралізації публічного адміністрування, спрямовані на забезпечення розширення повноважень органів місцевого самоврядування та зміцнення їх самостійності у вирішенні питань місцевого значення.

Також вони обговорили основні конституційні засади децентралізації державної влади, а також реформування публічної адміністрації в Україні, шляхи вирішення проблем реалізації повноважень органів місцевого самоврядування, можливість залучення провідних вчених та практиків до обговорення та оцінки сучасних проблем децентралізації з метою забезпечення сталого розвитку областей.

Участь у заході також узяли викладачі та співробітники вищих навчальних закладів і наукових організацій, магістранти, аспіранти і докторанти, представники громадських організацій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств та інших установ.

Організаторами міжнародної науково-практичної конференції виступили Луганська обласна державна адміністрація, Науково-дослідний інститут правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, Програма розвитку ООН з відновлення та налагодження миру.