Прес-центр6 липня 2021, 11:07

Перспективи розвитку громадянського суспільства розглянуті оновленим складом відповідної обласної координаційної ради

В облдержадміністрації відбулось засідання оновленого складу координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства.

Оновлення пов’язане із необхідністю підвищення рівня оперативності прийняття та впровадження рішень у сфері розвитку громадянського суспільства, а також із кадровими змінами, що відбулися серед членів її попереднього складу.

Засідання відкрила заступник голови координаційної ради, директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Альбіна Кушелева, яка привітала членів цього координаційно-дорадчого органу та окреслила перспективи подальшої співпраці між владою та громадськістю.

Зокрема, вони вбачаються у посиленні ролі місцевої влади у проєктах міжнародних організацій, а також у підвищенні рівня обізнаності місцевих громадських активістів шляхом їх профільного навчання.

Наступними спікерами у форматі Zoom виступили Андрій Крупник, член Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України, та Тетяна Кирилова, голова громадської організації «Громадська ініціатива Луганщини».

Вони розповіли про зміни та нововведення проєкту Указу Президента України Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки.

Як відомо, 16 червня Уряд схвалив проєкт цього Указу та передав його до Офісу Президента України.

Ганна Борова, як спеціаліст з питань соціального згуртування Програми відновлення та розбудови миру в Луганській області (UN RPP), коментуючи можливі форми участі у заходах з розвитку громадянського суспільства на Луганщині з боку міжнародних організацій, запропонувала розглянути питання забезпечення права на вільне отримання інформації у прифронтових громадах, зокрема, оповіщення про надзвичайні ситуації, донесення достовірної інформації про події в Україні та забезпечення населення кожної окремої громади місцевими новинами.

Члени ради відзначили, що це можливо забезпечити через створення системи малопотужного ФМ-радіомовлення для оповіщення населення про надзвичайні ситуації та трансляції новин.

Наступним питанням стало роз’яснення серед населення області положень чинного законодавства про кінцевих бенефіціарних власників громадських об’єднань.

Їх надали Людмила Черненко, заступник начальника Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Луганській області та Андрій Смірнов, начальник відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Луганській області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Харків).

Так, спікери зауважили на необхідності проходження усіма громадськими об’єднаннями (виключно ними) у тримісячний період процедури надання інформації про кінцевих бенефіціарних власників громадських об’єднань, починаючи з 11 липня 2021 року. Наразі триває процес створення типової форми подання таких відомостей.

Крім того, перед присутніми виступила Віра Попсуй, голова правління громадської організації «Сєвєродонецька агенція розвитку громади», яка розповіла про стан проходження конкурсу з підтримки проєктів у рамках бюджету громадської участі у Сєвєродонецьку.

За її словами, загальний фонд бюджету цього року становить вісім мільйонів гривень, а перелік заявок включає 83 проєкти, спрямовані на розвиток міського середовища та інфраструктури.