Прес-центр13 червня 2017, 17:06

Перспективи розвитку споживчого ринку розглянули на апаратній нараді в облдержадміністрації

Сьогодні, 13 червня, за дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза його заступник Юрій Клименко провів апаратну нараду.

На ній були присутні заступники голови облдержадміністрації Вадим Данієлян та Ольга Лішик, керівники структурних підрозділів ОДА, територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

До порядку денного були включенні питання щодо стану та перспективи розвитку споживчого ринку, стану та проблем реформування професійно-технічної освіти у I півріччі 2017 року, а також про баланс трудових ресурсів Луганської області.

Спікером з першого питання виступив заступник директора, в.о. директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА Сергій Медведчук.

У цілому, товарна насиченість споживчого ринку області продуктами харчування відповідає попиту населення. Проте, з метою аналізу цінової ситуації на продовольчому ринку області, фахівцями Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму проводяться щодекадні моніторинги цінової ситуації на споживчому ринку, середніх рівнів цін на продовольчих ринках та підприємствах торгівлі на основні продукти харчування, зокрема, на хлібобулочні вироби, молоко, крупи, яйця курячі, овочі тощо.

Першочерговим завданням щодо подальшого розвитку споживчого ринку залишається підтримка місцевих товаровиробників.

Сергій Медведчук зауважив, що на споживчому ринку області діють 7111 об’єктів з реалізації товарів та надання послуг. Із загальної кількості стаціонарних магазинів (3971) торгівлю здійснюють 1910 (48 %) продовольчих та 2061 (52 %) непродовольчих магазинів, де працюють 9,8 тисяч робітників. Це свідчить про те, що в області досить розвинена роздрібна торговельна мережа.

Велика частина об’єктів роздрібної торгівлі області (36,3 %) знаходиться у містах Сєвєродонецьк – 758 (14,8 %), Лисичанськ – 620 (12,1 %) та  Старобільському районі – 483 (9,4 %).

Значну роль у забезпеченні населення як продуктами харчування, так і непродовольчими товарами, виконують ринки, яких на Луганщині функціонує 28 на 12,6 тис. торгових місць. Найбільші з них – у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Попаснянському та Старобільському районах.

Однією з важливих проблем у сфері торговельної діяльності є несанкціонована або «стихійна» торгівля. Реалізація продовольчих товарів негарантованої якості та невідомого походження в таких місцях може викликати епідемічні та епізоотичних ускладнення.

Варто зазначити, що питання недопущення виникнення «стихійної» торгівлі і ліквідації існуючих місць такої торгівлі знаходиться на постійному контролі у райдержадміністраціях та органах місцевого самоврядування.

Також місцевими товаровиробниками розвинута фірмова торгівля, основним напрямом якої є реалізація продукції товаровиробників без посередників. На цей час у ній задіяні 48 об’єктів.

У сфері ресторанного господарства області діють 789 об’єктів на 46,6 тис. посадкових місць. Кількість зайнятих у цій сфері – 2,7 тис. працівників.

Побутові послуги населенню області надають 1155 установ.

Що стосується індексу інфляції на споживчому ринку Луганської області, то у грудні 2016 року по відношенню до аналогічного періоду 2015 року він склав по області 110,7 %, по Україні – 112,4 %.

Зазначимо, що у 2016 році Луганська область посіла друге місце у рейтинговій оцінці областей за показником «Індекс споживчих цін».

За даними Головного управління статистики в Луганській області у грудні 2016 ціни на продукти харчування та безалкогольні напої, в порівнянні з груднем 2015 року, зросли на 3,4 %.

На зростання цін в області впливають як загальнодержавні фактори, так і регіональні. Це збільшення тарифів на енергоносії, паливно-мастильні матеріали, витрат на логістику та ін.

Ціни на споживчому ринку області з початку року – на 4,6 % (по Україні – на 4,9 %).

Разом з тим, середня ціна на більшість споживчих товарів у Луганській області, як в минулому так і поточному році, нижче ніж в середньому по Україні.