Прес-центр7 вересня 2016, 11:09

Петро Порошенко наголошує на необхідності беззаперечного прогресу в безпекових питаннях на Донбасі

Президент Петро Порошенко вчергове наголосив, що політичне врегулювання ситуації на Донбасі, а саме рішення щодо внесення змін до Конституції та закон про проведення виборів на Донбасі можливі лише при очевидному і беззаперечному прогресі у безпекових питаннях.

Глава держави наголосив, що мова йде про стале припинення вогню, виведення російських військ та техніки з окупованої території, роззброєння бойовиків та відновлення контролю за українсько-російським кордоном з боку України. Глава держави підкреслив, що такого підходу дотримуються й наші західні союзники та партнери.

Президент особливо наголосив на важливості тісної співпраці з депутатським корпусом. «Будь-яке рішення, шановні народні депутати, буде винятково за вами. І без вас не станеться ані змін до Конституції, ані закону про місцеві вибори у частині Донбасу, ані жодного іншого стратегічного кроку. Саме тому життєво важлива наша з вами співпраця», – сказав Петро Порошенко під час щорічного Послання до Верховної Ради України.

При цьому Глава держави зазначив, що зміни до Конституції можливі лише за відповідних обставин: «Другого читання конституційних змін, примара яких постійно блукала цією залою, не відбулося, як ви бачите. І не відбудеться, поки для того не визріють відповідні умови».

Президент також зазначив, що Росія з окупованих нею територій Донеччини та Луганщини хоче утворити «протекторат Донбас», і на своїх умовах інфільтрувати його до складу України, щоб підривати нашу державу ізсередини. «Скажу коротко, ми цього робити не дозволимо і так не буде», – сказав Петро Порошенко.

Президент також застеріг українських політиків від спроб зірвати мирний процес, на який спрямовані Мінські угоди та Нормандський формат. «Є у цьому питанні й інша крайність, внутрішня, щодо якої ми не можемо робити вигляд, ніби її не існує. Частина українських політиків атакує Нормандський формат і Мінський процес насправді лише тому, що і Нормандія, і Мінськ відкривають реальний шлях до повернення Донбасу і є єдиним інструментом для того, щоб цього досягнути», – сказав Петро Порошенко.  Глава держави підкреслив, що для нього «така філософія неприйнятна» і він зробить усе можливе, щоб цього не допустити.

http://www.president.gov.ua/news/petro-poroshenko-nagoloshuye-na-neobhid...