Прес-центр18 червня 2019, 13:06

Під час апаратної наради розглянуте питання стану та попередження забруднення довкілля в процесі діяльності асфальтобетонних заводів

Докладно про це доповів заступник начальника Державної екологічної інспекції в Луганській області Сергій Руденко.

Він наголосив, що асфальтобетонні заводи, розташовані на території Луганської області, здійснюють господарську діяльність із систематичними порушеннями чинного законодавства. Практично не вживають заходи з їх усунення, а часом взагалі ігнорують рішення судів України та дії контролюючих й правоохоронних органів.

На підконтрольній українській владі території області діють 9 асфальтобетонних заводів.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко зауважив: «Контроль за станом навколишнього середовища в умовах здійснення Операції об’єднаних сил і окупації частини території Луганської області набуває пріоритетного напряму. Тому питання роботи асфальтобетонних заводів області у відповідності до українського законодавства дуже важливе для екологічної безпеки Луганщини».

Сергій Руденко зазначив, що найбільші питання викликає робота ТОВ «Сєвєродонецький асфальтобетонний завод». Починаючи з 2016 року на адресу Інспекції надходять чисельні звернення громадян щодо забруднення цим підприємством атмосферного повітря м. Сєвєродонецька. Попри численні порушення, виявлені інспекцією у роботі цього АБЗ та рішення суду щодо тимчасового припинення роботи підприємства, ТОВ «Сєвєродонецький асфальтобетонний завод» продовжує свою роботу.

«Інспекцією неодноразово направлялися повідомлення до Прокуратури Луганської області, Головного управління Національної поліції в Луганській області та Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області для прийняття заходів щодо примусового виконання судового рішення та зупинки вказаного виробництва», – додав доповідач.

Крім того, за результатами перевірок виявлені порушення на інших підприємствах, що виготовляють асфальтобетон.

Так, на ТОВ «Інтер Ремдорбуд» (м. Рубіжне) складено 6 протоколів про адміністративне правопорушення та притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу на суму 1258 грн. За рішенням суду тимчасово зупинено експлуатацію технологічного обладнання асфальтозмішувальної установки.

За результатами перевірки КП «Кремінський агрошляхбуд» складено 8 протоколів про адміністративне правопорушення та притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу на суму 1734 грн, а також розраховується шкода, завдана навколишньому середовищу.

Під час перевірки ДП «Облавтодор» та його філій виявлені основні порушення та складено 42 протоколи про адміністративне правопорушення, притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу на суму 8959 грн, а також розраховується шкода за незаконне видобування підземних вод.

Також заплановано перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства на КП «Лисичанський шляхрембуд» та ТОВ «Захід-Євробуд».

За результатами розгляду питання надано доручення, зокрема, організувати та провести міжвідомчу нараду з питань діяльності асфальтобетонних заводів, розташованих на підконтрольній українській владі території Луганської області.