Прес-центр14 листопада 2017, 11:11

Під час пожеж в області врятовано 81 людину та майна на суму 573 млн гривень

Сьогодні, 14 листопада, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко провів апаратну нараду, на якій начальник управління з питань цивільного захисту Володимир Мирошниченко доповів про підсумки проходження пожежонебезпечного періоду 2017 року.

Так, протягом року на підконтрольній українській владі території області виникло 2 880 пожеж, 1 820 з яких – в екосистемах, а 224 – у лісових масивах. Збиток від пожеж склав 247,8 млн гривень. Врятовано 81 людину, з них 11 дітей, а також майна на суму 573 млн гривень.

Зараз на Луганщині розташовано вісім лісомисливських господарств у складі 38 лісництв. Загальна площа лісових насаджень складає 241 000 га.

Задля сталого проходження пожежонебезпечного періоду, згідно з Планом дій щодо попередження та ліквідації пожеж у лісах організовано низку заходів. Зокрема, проведено перевірки готовності до пожежонебезпечного періоду лісомисливських господарств області.

З метою забезпечення пожежної безпеки Луганським обласним управлінням лісового та мисливського господарства проводиться моніторинг за природними екосистемами, затверджені графіки чергування, організовано телефонний та радіо зв’язок між лісомисливськими господарствами, пожежними автомобілями та підрозділами ДСНС.

Також постійно здійснюється поновлення мінералізованих смуг, продовжується інформаційно-роз’яснювальна робота через ЗМІ щодо неухильного дотримання населенням правил поведінки в лісах та недопущення лісових пожеж, в місцях масового відпочинку громадян проведено благоустрій лісових ділянок тощо.

З початком пожежонебезпечного періоду було утворено тимчасовий пожежно-рятувальний пост з почерговим за графіком чергуванням пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС, а саме, у селі Трьохізбенка – з охорони від пожеж населених пунктів і адміністративної території Трьохізбенської, Кряківської, Лобачевської, Лопаскинської, Оріхове-Донецької військово-цивільної адміністрації Новоайдарського району.

Так, особовий склад зазначеного посту взяв участь в гасінні 51 пожежі, збиток від яких склав 103 тис. гривень, врятовано майна на суму 720 тис. гривень, пожежі в екосистемах охопили 152,527 га.

Для гасіння 54 лісових пожеж на площі 349,568 га залучалися пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС.

Пожежа, що виникла на територіях Станично-Луганського, Малинівського та Кондрашівського лісництва на площі 330 га, класифікована як надзвичайна ситуація природного характеру об’єктового рівня.

З червня в області виникла складна пожежонебезпечна погодна ситуація: відсутність тривалий час опадів, підвищення температури повітря більш + 35 градусів, яка супроводжувалась посиленням вітру до 15-20 м/с. Ситуація була ускладнена проведенням бойових дій на території області. Значна кількість пожеж відбувалася внаслідок обстрілів з боку незаконних збройних формувань.

Через знаходження великої кількості вибухонебезпечних предметів, що були залишені на місцях проведення бойових дій та не вибухнули, виникали відповідні особливості гасіння пожеж.

За підсумками наради доручено Луганському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, ГУ ДСНС, управлінню екології та природних ресурсів та управлінню з питань цивільного захисту ОДА спільно розробити план дій щодо попередження виникнення та ліквідації пожеж у природних екосистемах протягом пожежонебезпечного періоду 2018 року.