Прес-центр16 листопада 2021, 17:11

Підбиті перші цьогорічні підсумки міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження ґендерної рівності

У Києві відбулося тематичне шосте засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків за темою: «Результати річниці впровадження Плану заходів з реалізації зобов’язань Уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження ґендерної рівності в 2021 році, плани на 2022 рік».

Участь у засіданні взяли перша леді України Олена Зеленська, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

У форматі онлайн до заходу долучився перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов.

«Партнерство Біарріц» започатковане лідерами країн Групи семи (G7) на саміті в місті Біарріці (Франція) 25 серпня 2019 року. Мета ініціативи – посилити відповідальність та консолідувати зусилля міжнародної спільноти щодо досягнення ґендерної рівності.

У 2020 році Україна отримала офіційний статус учасниці «Партнерства Біарріц». Ця ініціатива започаткована першою леді Оленою Зеленською. Розпорядженням Кабінету Міністрів України  (16.12.2020 № 1578-р) затверджено відповідний план заходів.

У межах Партнерства Україна, як повноправна учасниця, бере на себе зобов’язання у п’яти сферах. Це розвиток безбар’єрного публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення; навчання дітей принципам рівності жінок і чоловіків; запобігання насильству; зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків; створення більших можливостей для чоловіків піклуватися про дітей.

Під час засідання Комісії обговорено перші підсумки реалізації ініціативи протягом цього року.

Так, розглянуті питання забезпечення розвитку інклюзивного та ґендерно чутливого публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення, забезпечення наскрізності принципів гендерної рівності в освіті.

Також до порядку денного внесені питання протидії домашньому та ґендерно обумовленому насильству, зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків, реформування законодавства у сфері соціальних відпусток, пов’язаних із народженням дитини та доглядом за нею, а також участь міжнародних партнерів в реалізації «Партнерства Біарріц».

Також участь у засіданні взяли керівники міністерств і відомств, народні депутати України, представники міжнародних і громадських організацій.