Прес-центр23 липня 2018, 15:07

Підготовка до наступного опалювального періоду та питання водопостачання у полі зору обласної влади

Сьогодні, 23 липня, відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза його провів його заступник Юрій Клименко.

Під час засідання директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай розповів про кризову ситуацію в енергетичній сфері Луганської області та необхідність виконання першочергових заходів на об’єктах та мережах ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

Він нагадав, що основним підприємством енергопостачання в області є ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Наразі підприємство знаходиться в скрутному фінансовому стані через низку проблемних питань.

З початку 2018 року через несвоєчасне обслуговування електричних мереж, несприятливих погодних умов, відбулись 514 масових знеструмлень споживачів електричної енергії Луганської області, які живляться від електричних мереж ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» та понаднормовий термін їх усунення.

З метою недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах критичної інфраструктури енергетичного сектору регіону ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» розробило та направило до облдержадміністрації «Перелік першочергових заходів для проходження осінньо-зимового періоду і виконання планових робіт у 2018році».

У липні Держенергонаглядом здійснено моніторинг зазначених заходів за дорученням Міненерговугілля та надано висновок, згідно якого вбачається за доцільне впровадження Переліку.

За підсумком доповіді Юрій Клименко дав доручення Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження ОДА направити звернення з вичерпним переліком документів до Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва щодо виділення коштів з резервного фонду бюджету в обсязі понад 320 млн грн. Ці кошти планується використати на виконання першочергових заходів для проходження осінньо-зимового періоду і планових робіт у 2018 році.

Також Віталій Сурай розповів про стан забезпечення підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області необхідними реагентами для знезараження питної води.

За його словами, КП «Попаснянський районний водоканал» та ЛКСП «Лисичанськводоканал», відповідно до затверджених технологічних регламентів проводять знезараження видобутої води та очищення стоків рідким хлором. З метою дотримання технологічних регламентів вищезазначені підприємства уклали договір на поставку рідкого хлору з ТОВ «Агрогазсервіс». З 15 червня припинено діяльность єдиного в Україні виробника рідкого хлору АТ «Дніпроазот», ТОВ «Агрогазсервіс» не має більше можливості виконувати умови договору з поставки рідкого хлору.

Відповідно до п. 2 розділу V наказу Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 12.03.2010 № 56 «Про затвердження Правил охорони праці при виробництві, зберіганні, транспортуванні та застосуванні хлору», кількість рідкого хлору, що одноразово перебуває на території організації, повинна бути мінімальною і обґрунтовуватися проектом. Допустима кількість рідкого хлору в організаціях, що його виробляють, не повинна перевищувати тридобового вироблення, але не більше 2000 т, а для організацій-споживачів – не більше 15-ти добової потреби, що унеможливило підприємства зробити значний запас.

Оперативно було прийнято рішення про постачання рідкого хлору з Румунії малими партіями (30-40 тонн на тиждень). За словами керівників комунальних підприємств, обсягів реагенту вистачає для безперебійної роботи з водопостачання.

За результатами доповіді та з урахуванням обговорення комісія вирішила винести на розгляд КП «Попаснянський районний водоканал» та ЛКСП «Лисичанськводоканал» питання щодо переобладнання підприємств для роботи з альтернативними речовинами для обеззараження води. Також підприємствам водовідведення доручено вжити усіх можливих заходів щодо закупівлі рідкого хлору для забезпечення безперебійного питного водопостачання.