Прес-центр11 cічня 2017, 11:01

Підготовлений проект Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України

Про це на брифінгу для ЗМІ розповів перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Роман Власенко.

Він вкотре зазначив, що внаслідок військової агресії проти нашої країни відбулося різке погіршення соціально-економічного стану в Луганській та Донецькій областях. Причини цього в руйнуванні житлового фонду, соціальної інфраструктури та систем життєзабезпечення, проблемах в енергобезпеці, логістиці, порушення традиційних бізнес-зв’язків.  

«Ця ситуація загрожує розвитку не тільки наших східних регіонів, але й всієї країни», – наголосив Роман Власенко.

Тому, для вирішення усіх цих складних питань Уряд своїм розпорядженням затвердив Концепцію Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України. Ініціатором виступило Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Концепція включає три стратегічні напрями, розроблені на підставі найкращих світових  практик, а саме: відновлення критичної інфраструктури і систем надання соціальних послуг; економічне відновлення; зміцнення соціальної стійкості, розбудова миру та громадської безпеки.

Облдержадміністрація провела нараду, де за участі її структурних підрозділів, територіальних органів міністерств і відомств, представників громадськості та ПРООН відбулися обговорення наших пропозицій до проекту Програми.

За підсумками були підготовленні напрацювання, які у листопаді направленні до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України для узагальнення.     

26 грудня минулого року на сайті Міністерства оприлюднений проект Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України для публічних громадських обговорень, які триватимуть до 20 січня цього року.

За словами Романа Власенка, майже усі пропозиції Луганської області враховані в цьому документі. В цілому на реалізацію Програми передбачено 48,7 млрд грн, з яких 24,8 млрд грн – Луганській області на втілення цілей трьох вищезазначених напрямів.

Наприклад, на розвиток освіти області передбачено 1,1 млрд грн, охорони здоров'я – 1,2 млрд грн, будівництво доріг та транспортної інфраструктури – 16,8 млрд грн та майже 1 млрд грн на водопостачання та водовідведення. Кошти на це залучатимуться з державного та місцевих бюджетів від міжнародних донорів та інших джерел фінансування. Реалізація програми розрахована на 2017–2020 роки.

Найбільш складним є розв'язання проблеми щодо надання житла внутрішньо переміщеним особам. Визначено такі напрями вирішення цього питання: пільгове кредитування, компенсація за рахунок бюджету частини вартості придбаного житла та його будівництво. Однак, пріоритет надання житла переселенцям не врегульовано чинним законодавством.

«У рамках обговорень проекту Програми надходять численні пропозиції, які будуть узагальненні та наданні Міністерству. Так, найближчим часом відбудеться засідання громадської ради при облдержадміністрації, де за участю представників громадськості розглядатимуться напрацювання до цього важливого для подальшого соціально-економічного розвитку та відродження нашої Луганщини документу», – наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко.