Прес-центр22 грудня 2020, 10:12

Підприємці мають отримати одноразову матеріальну допомогу до 8 січня – президент

Президент України Володимир Зеленський заявив, що виплати 8 тисяч допомоги підприємцям та працівникам мають здійснити до 8 січня.

«Вперше в Україні за ініціативою Президента буде реалізована така програма прямої допомоги підприємцям. Звичайно, у нас немає сотень мільярдів доларів чи євро, які можуть дозволити собі витратити заможні країни для допомоги підприємцям, але жодного разу під час кризи влада не здійснювала навіть такої виплати. А бізнесу ця допомога необхідна. До прикладу: 4106 підприємців і роботодавців Луганщини вже звернулися в центри зайнятості за виплатою одноразової допомоги по частковому безробіттю на період карантину. За період дії програми Службою зайнятості виплачено 38,184 млн  грн допомоги», – прокоментував голова облдержадміністрації Сергій Гайдай.

Хто зможе отримати одноразову матеріальну допомогу в розмірі до 8 тисяч:

-        наймані працівники, які займані на підприємствах, робота яких обмежується в карантин;

-        фізичні особи - підприємці, робота яких обмежується в карантин.

Перед зверненням за отриманням одноразової допомоги необхідно:

-        мати відкритий банківський рахунок в банку за стандартом IBAN;

-        підключитися до Порталу Дія;

-        подати через Портал Дія заяву до 31 грудня 2020 року включно.

Головним критерієм при заповненні заяви є вірний КВЕД підприємства, який зазначений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У заяві про виплату одноразової матеріальної допомоги зазначається:

-        прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи, її дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта;

-        адреса місця проживання;

-        підтвердження відповідності застрахованої особи критеріям, передбаченим частинами першою та другою статті 2 закону, що здійснюється шляхом проставлення відповідної позначки заявником;

-        номер банківського рахунка для виплати одноразової матеріальної допомоги – за стандартом IBAN.

Допомогу отримають усі застраховані особи, які сплачували єдиний внесок у третьому кварталі цього року і середньомісячний заробіток яких не перевищував 30 тисяч гривень.

Крім того, влада вестиме консультації з представниками малого підприємництва для покращення умов ведення бізнесу. Для цього 18 грудня керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів нараду з представниками малого підприємництва щодо створення координаційної ради, яка має напрацювати законодавчі зміни для комплексного вирішення проблем малого та мікробізнесу. У заході взяв участь голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай. За результатами наради було вирішено створити робочу групудля напрацювання компромісних рішень щодо зменшення навантаження на малий бізнес на Луганщині.