Прес-центр29 лютого 2020, 08:02

Підстанція ПС 500/220 кВ «Кремінська» не має аналогів у Європі, - в.о. голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр розвитку громад та територій України Денис Шмигаль, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко та голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай ознайомились із будівництвом підстанції ПС  500/220 кВ «Кремінська», яке має завершитись вже у травні поточного року.

«Кремінська підстанція – це об’єкт державного рівня, який  зміцнює енергетичну безпеку держави. Це створення для Луганщини системи надійного енергопостачання до 2023 року, коли Україна віллється в єдину європейську енергосистему. Цей об’єкт не тільки повністю забезпечить потребу регіону, а й створить певний резерв для живлення майбутньої електрифікованої залізничної гілки та розвитку промисловості», - зазначив Денис Шмигаль

Як відомо, через пошкодження електромереж внаслідок бойових дій зв’язок Луганського енерговузла з енергосистемою України здійснюється лише двома транзитами ЛЕП 110 кВ. Пропускна спроможність цих ліній, за умови відсутності генерації на Луганській ТЕС, складає лише 110 МВт при рівні  споживання енерговузла – від 140 МВт вночі до 220 МВт у вечірній максимум. Альтернативою для постачання електроенергії на Луганщину стане підстанція ПС  500/220 кВ «Кремінська», яку будує НЕК «Укренерго».

Разом з підстанцією будуються нові магістральні лінії, які з’єднають «Кремінську» з підстанцією 220 кВ «Ювілейна».

«Коли підстанція запрацює шанс на відродження отримають такі промислові гіганти, як сєверодонецький «Азот». «Кремінська» - це перший елемент «Східної програми», яка має бути завершена до 2023 року та дозволить від’єднатися від енергосистеми РФ. Такого потужного об’єкту з найновітнішим обладнанням в Європі більше немає, - розповів в.о. голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Очільник області Сергій Гайдай поділився планами щодо будівництва електрифікованої залізничної колії, що з'єднає колії «Лантратівка – Кондрашівська Нова» та «Попасна - Куп'янськ», яке стане можливим після запуску підстанції. Він відзначив, що саме наявність в області такого потужного об’єкту електропостачання є визначальним чинником для прийняття рішення про можливість будівництва залізниці. Попередні перемовини з французькими інвесторами вже відбулись, наступний тур запланований на 13 березня.

Довідково: Вартість проєкту будівництва підстанції ПС  500/220 кВ «Кремінська» 1,3 млрд грн., при тому що при проєктуванні підстанції НЕК «Укренерго» заощадило понад 400 млн грн.

На підстанції встановлено комплектний розподільчий пристрій з елегазовою ізоляцією (КРПЕ), який є сучасним технічним рішенням і не потребуватиме ремонту протягом 25 років, а також значно дешевший в експлуатації за аналоги.