Прес-центр25 квітня 2019, 09:04

Підвищення громадянської освіченості щодо запобігання конфліктів на рівні громад обговорено в облдержадміністрації

Відбулось засідання «круглого столу» за темою: «Конфлікти у громадах: типологія, причини, наслідки».

Ініціаторами виступили облдержадміністрація спільно з громадською організацією «Громадська ініціатива Луганщини».

Захід спрямовано на підвищення громадянської освіти щодо запобігання конфліктів на рівні громад, які можуть виникати в процесі реалізації реформи місцевого самоврядування, медичної реформи та реформи освіти шляхом забезпечення активної участі місцевого населення і з використанням передбачених законодавством України форм місцевої демократії та медіації конфліктів.

Під час засідання учасники обговорили проблемні питання у діяльності об’єднаних територіальних громад.

Керівник ГО «Громадська ініціатива Луганщини» Тетяна Кирилова розповіла про співпрацю з громадами Луганщини. Вона зауважила, що згідно з проведеним соціальним дослідженням щодо конфліктів у громадах в Луганській області проблемних питань, які би дійшли до судового вирішення, не виникало.

Дослідження проводилось у другому півріччі 2018 року в рамках всеукраїнського опитування «Конфлікти у громадах: типологія, причини, наслідки» Всеукраїнською асоціацією сприяння самоорганізації населення за участю регіональних партнерів в рамках проекту «Ефективна комунікація – поштовх до дій та запорука розвитку громад на Луганщині» за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження» (програмна ініціатива «Демократична практика»).

У засіданні «круглого столу» взяли участь представники об'єднаних територіальних громад, громадські активісти, члени громадської ради при облдержадміністрації та співробітники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації.