Прес-центр7 червня 2018, 13:06

Питання енергобезпеки Луганщини – пріоритет роботи обласної влади

Енергетична безпека та стабільна робота енергопостачальних підприємств є одним з ключових пріоритетів для нашого регіону. Про це заявив заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко сьогодні, 7 червня, під час Регіонального форуму «Український індустріальний день на Луганщині».

«Відсутність стабільного енергопостачання є однією з головних перешкод для безперебійної роботи великих містоутворюючих підприємств – Сєвєродонецького «АЗОТу» та Лисичанського «ЛИНІКа». Тому питання енергобезпеки області – пріоритет роботи обласної влади. Ми працюємо над будівництвом Кремінської електропідстанції, а також над розвитком альтернативної і відновлювальної енергетики», – сказав Юрій Клименко.

Так, з метою приєднання області до Об’єднаної енергетичної системи України, забезпечення надійного енергопостачання ведуться роботи з будівництва ПС 500 кВ «Кремінська» із заходами ПЛ 500 кВ «Донбаська - Донська» та ПЛ 220 кВ «Кремінська - Ювілейна».

Директор Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації Сергій Шелест доповів про хід реалізації цього проекту на Луганщині.

За його словами, станом на 01 червня 2018 року розроблено та затверджено техніко-економічне обґрунтування проекту, визначено генерального підрядника (ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія»), проведені тендерні процедури із закупівлі необхідного обладнання та матеріалів. Виготовлено та знаходиться на відповідальному зберіганні силовий трансформатор. Ведуться роботи із землевідведення, оформлюються дозволи на ведення підготовчих робіт тощо.

«Обласною державною адміністрацією здійснюється супровід та координація дій між виконавцями проекту та зацікавленими сторонами на території області», – зазначив Сергій Шелест.

Орієнтовний термін введення підстанції в експлуатацію – травень 2019 року.

Наразі, як зазначив директор департаменту, Луганська ТЕС – основне джерело генерації та енергозабезпечення області – працює зі зниженою генерацією (не більше трьох енергоблоків). Будь-яка аварійна ситуація на теплоелектростанції або пошкодження повітряної лінії призводить до енергетичних перебоїв в області.

Нагадаємо, сьогодні, 7 червня, у м. Сєвєродонецьку відбувся «Український індустріальний день на Луганщині» – регіональний форум Українського індустріального тижня, який проводиться за підтримки Мінекономрозвитку та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.