Прес-центр20 листопада 2018, 14:11

Питання інформаційної безпеки – це не тільки проблема області, але й всієї України, – брифінг

Сьогодні, 20 листопада, за участю директора Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Олександра Костенка відбувся брифінг для ЗМІ, де йшлося про розвиток інформаційної сфери області та впровадження україномовного контенту.

Спікер підкреслив, що безперечним досягненням нашої країні за останні роки є свобода слова. Українці в 2014 році виходили на Євромайдан, щоб мати право висловити свою думку, свої погляди та захистити свободу.

На Луганщині також багато зроблено у цьому напрямі. По-перше, вже два роки виходить єдина обласна газета «Вісник Луганщини», яка сьогодні має тираж 50 тис. примірників. Вона безкоштовно розповсюджується в населених пунктах, які розташовані вздовж лінії розмежування. Разом з цим, створено веб-сайт газети.

Крім того, вжито заходи щодо підтримки комунальних ЗМІ у період реформування. «Звісно, що ринок реклами тут, у нас майже не існує, їм важко працювати. Тому було виділено по 100 тис. гривень місцевим газетам на придбання сучасної техніки», – підкреслив спікер.

Важливим аспектом щодо поширення українського контенту та доступності громадян до інформації є створення майданчиків у соціальних мережах. Усі структурні підрозділи облдержадміністрації та місцеві органи виконавчої влади мають сторінки у Фейсбуці. Також через найбільш популярні пабліки у соцмережах інформація доноситься до користувачів з окупованої території.

«Приємно усвідомлювати, що Луганська облдержадміністрація посідає одне із лідируючих місць щодо поширення інформації у соцмережах», – зауважив Олександр Костенко.

Не маючи бази, було відроджено на новому місці обласне телебачення – канал «ЛОТ». Сьогодні це філія ПАТ НСТУ «UA:Донбас». Обласна влада максимально допомагала у відновлені роботи телекомпанії. Також підтримуються телеорганізації –  ТОВ НТРК «ІРТА» та ТОВ «СТВ».

Департамент масових комунікацій, в рамках проекту «Змінимо країну разом», організував журналістські обміни між Львівською і Луганською областями.

Також завдяки існуючій програмі «Луганщина у нас одна» до людей, які залишились на окупованій території, доноситься об’єктивна і достовірна інформація про Луганщину та Україну.

«Збудована телевежа у Новоайдарському районі покриває сигналом майже всю територію підконтрольній українській владі та частково – непідконтрольній. У наступному році буде збудована ще одна телевежа у Попаснянському районі», – зауважив спікер брифінгу.

Директор Департаменту зазначив, що головні проблеми у інформаційному просторі області, були винесені на розгляд нещодавньому засіданні Комітету Верховної Ради з свободи слова та інформації.

«Питання інформаційної безпеки – це не тільки проблема області, але й всієї України. Ми звернулися за допомогою до Комітету. І цієї п’ятниці відбудеться засідання, де вони будуть вирішуватися», – підкреслив Олександр Костенко.