Прес-центр6 квітня 2018, 15:04

Питання користування та передачі в оренду водних об’єктів обговорені в облдержадміністрації

Про це йшлося сьогодні на нараді, яку провів заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян.

У заході взяли участь представники структурних підрозділів ОДА та підприємці, що зайняті у рибницькій сфері.

Як зазначив Вадим Данієлян: «На сьогодні рибницьке господарство в рамках розвитку аквакультури області є однією з актуальних тем. Голова обласної державної адміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз приділяє цьому питанню особливу увагу. Тому, зважаючи на це, обласна влада буде всіляко стимулювати і підтримувати ініціативи господарських підприємств, особливо в рибницькій сфері».

Під час наради директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Лариса Бичкова проінформувала присутніх, що на Луганщині нараховуються 585 водних об’єктів, у тому числі, 125 в межах населених пунктів загальною площею 5118,3 га.

На сьогодні в оренді знаходяться 151 об’єкта.

У свою чергу директор Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин ОДА Сергій Олейніков нагадав учасникам заходу про Пам’ятку щодо надання в оренду земельних ділянок державної власності у комплексі з водними об’єктами на конкурентних засадах, яка була розроблена Департаментом у 2017 році.  

Зокрема, він зазначив, що відповідно до статті 122 Земельного кодексу України водні об’єкти, які розташовані за межами населених пунктів знаходяться на балансі облдержадміністрації, а в межах – сільським, селищним та міським рад.

Надання водних об’єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного об’єкта. Організатором земельних торгів є облдержадміністрація, яка забезпечує процедуру виготовлення, погодження та затвердження в установленому законодавством порядку паспортів водних об’єктів, документації із землеустрою, технічної документації із землеустрою з нормативної грошової оцінки земельних ділянок водного фонду, державну реєстрацію земельної ділянки та державну реєстрацію речового права на неї.

Разом з тим, на нараді розглядалися питання щодо законності використання водних об’єктів. Керівниками структурних підрозділів ОДА були надані  роз’яснення та рекомендації щодо чинного законодавства у межах передачі оренди водних об’єктів та багато інших проблемних питань.