Прес-центр29 липня 2021, 11:07

Питання легалізації заробітної плати і офіційного працевлаштування на контролі керівництва облдержадміністрації

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов 28 липня провів перше засідання міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці.

На порядку денному були два питання:

- про напрямки роботи комісії щодо проведення комісійних обстежень та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань оформлення трудових відносин, дотримання соціальних гарантій в оплаті праці та відповідальність за порушення законодавства про працю;

- погодження Плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Олексій Смирнов зазначив, що питання із наповненням місцевих бюджетів знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації, оскільки від цього багато в чому залежить стабільність і стійкість всієї фінансової системи області.

З метою зниження рівня незадекларованої праці проведено аналіз кількості застрахованих осіб, стану незадекларованої праці у Луганській області, їх динаміки та загальних тенденцій для визначення найбільш ризикових сфер господарювання та роботодавців.

На виконання Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці Східним міжрегіональним управлінням Державної служби України з питань праці у взаємодії з Головним управлінням Державної податкової служби у Луганській області з 1 липня розпочата інспекційна кампанія, спрямована на виявлення роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці в усіх сферах економічної діяльності.

Під час засідання було зазначено, що Головним управлінням Державної податкової служби у Луганській області визначено перелік суб’єктів господарювання, які знаходяться в категорії «ризикових», як резерв додаткових надходжень – виплачують заробітну плату нижче за середньогалузевий рівень, мають у штатній чисельності до 3-х найманих працівників та здійснюють трудомістку діяльність. Тобто, на цих підприємствах існує ймовірність використання праці неоформлених робітників та виплата заробітної плати в «конвертах».

У 2021 році 283 підприємства цієї категорії додатково залучено до сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску.

Ще одним резервом є підприємства, які декларують значні суми доходів при незначній кількості працюючих або звітують про відсутність найманої праці.

За результатами проведеної роботи в поточному році додатково залучено до оподаткування 82 таких підприємства-роботодавці.

Зазначеній категорії підприємств приділяється особлива увага. За результатами проведеної роботи в поточному році їх кількість скоротилась на 177 підприємств.

Основною схемою мінімізації заробітної плати, яка використовується підприємствами, є виплата заробітної плати менш мінімально установленої, тобто 6000 гривень.

Олексій Смирнов зауважив, що ще одним із розповсюджених порушень є здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації.

Департаментом економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності спільно із Східним міжрегіонального управлінням Державної служби України з питань праці розроблено проект Плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік, який було розглянуто та погоджено.

За підсумками засідання прийняті відповідні протокольні доручення щодо посилення координації дій між Східним міжрегіональним управлінням Державної служби України, Головним управлінням Державної податкової служби у Луганській області, Головним управлінням пенсійного фонду України у Луганській області та облдержадміністрацією.

Також надано доручення посилити роботу територіальних робочих груп.