Прес-центр6 липня 2021, 14:07

Питання роботи мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства обговорили на Луганщині

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь у засіданні «круглого столу» з питань профілактики та реагування на випадки домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства щодо дітей.

«Луганщина стала одним із перших регіонів України, де у 2015 році запрацювали мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства у якості пілотного проєкту. Сьогодні ми бачимо, що така спеціалізована служба стала невід’ємною частиною ефективного реагування на факти насильства у кожному регіоні країни та в кожній громаді області», – зазначила Катерина Безгинська.

Під час заходу обговорено питання наявного досвіду створення та інституалізації спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, зокрема, мобільних бригад.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук доповіла про ситуацію в області щодо кількості звернень за фактами вчинення домашнього насильства, системи координації та взаємодії служб і установ, що надають допомогу постраждалим, пріоритетні напрямки роботи на найближчий час. Зокрема, на Луганщині діють 12 мобільних бригад, із яких 6 створені у громадах та працюють за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Про поточну ситуацію із домашнім насильством та насильством за ознакою статі, наявними службами підтримки постраждалих, механізми роботи із кривдниками розповіли представники Луганського обласного центру соціальних служб, ГУНП в Луганській області, патрульної поліції, Луганської обласної прокуратури, Департаменту освіти і науки ОДА, Сєвєродонецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також Фонду ООН у галузі народонаселення.

До обговорення також долучились виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Галина Скіпальська, начальниця відділу з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та ґендерної рівності Національної соціальної сервісної служби України Олена Вихор, представниця Дитячого фонду ООН Тетяна Фаннуш, представники суб’єктів міжвідомчої взаємодії з питань запобігання і протидії насильству, фахівці та керівники 12-ти мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, що працюють у громадах Луганщини.

Захід відбувся у рамках проєкту «Комплексний підхід до вирішення проблеми ґендерно зумовленого насильства та насильства проти хлопців, дівчат, чоловіків та жінок у східних регіонах України», що впроваджується міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду США.